Megérkeztek a törlesztési moratórium részletszabályai, nem számítható fel kamatos kamat
Bank

Megérkeztek a törlesztési moratórium részletszabályai, nem számítható fel kamatos kamat

Portfolio
Kedd éjszaka jelent meg a százezrek által várt rendelet a Magyar Közlönyben, amely a hiteltörlesztési moratórium részletszabályait tartalmazza. Ezek lényege, hogy a moratórium idején nem számítható fel kamatos kamat, valamint hogy a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan. Újdonság, hogy a kedvezményt a munkáltatói kölcsönökre és az eszközkezelő programra is kiterjeszti a kormány.

Miről is van szó?

A keddi közlönyben hirdette ki a kormány a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet fizetési moratóriumra vonatkozó részletszabályairól című rendeletet. Mint ismeretes, a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítása érdekében az MNB egy héttel ezelőtt ismertette moratóriummal kapcsolatos javaslatát, először a vállalatok esetében, majd két nappal később a lakossági hitelekre vonatkozóan is bejelentette. Ezt követően Orbán Viktor jelentette be, hogy a kormány - megfogadva a jegybank javaslatát - az első intézkedések között dönt a moratórium elrendeléséről. A moratórium részletszabályait tartalmazó rendeletre néhány napot kellett várni.

Cikkünk, amely segít eligazodni a hiteleseknek, hogyan döntsenek a törlesztési moratórium kapcsán:

Ez kimondja többek között, hogy

tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni.

A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni - döntött a kormány.

A fizetési moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét - olvasható a rendelet következő lényeges pontja. Továbbá az is eldőlt, hogy a kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is.

Olyan részletkérdés is szerepel a pontok között, miszerint a babaváró kölcsön esetén fizetendőkezességvállalási díját a fizetési moratórium fennállásának időtartama alatt elengedik.

Az Orbán Viktor által aláírt rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba, vagyis a döntések szerdától hatályosak.

A moratóriummal kapcsolatosan előzetesen itt írtunk:

Bejelentette a PM

A rendelet megjelenésével párhuzamosan közleményt adott ki a Pénzügyminisztérium, miszerint az új döntés további könnyítést hoz a hiteleseknek. A szabályozás elsődleges célja az, hogy a kormány a hitel-moratóriummal élő ügyfeleket ne csak idén, hanem jövőre is, amikor újraindul a fizetési kötelezettség, akkor is segítse - írja a Pénzügyminisztérium közleményében.

A PM hangsúlyozza már a közlemény legelején, tulajdonképpen reagálva az elmúlt napok kritikus hangjaira, miszerint a magyar kormányzati gazdaságpolitikai válasz nem elegendő, hogy "világszerte az egyik legerősebb és legkedvezőbb intézkedést hozta meg a kormány előző héten, amikor a magánszemélyek és vállalkozások március 18-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztette".

A tárca szerint a most megjelenő rendelet a részlet és technikai szabályok mellett azt is biztosítja, hogy

a moratóriummal élő ügyfelek részére ne váljék elviselhetetlen teherré a későbbi, újrainduló fizetés. Így többek között nem számítható fel kamatos kamat a moratórium idején, amely jelentősen könnyíti az adósok terheit.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy "további segítséget jelent az is, hogy 2021. január 1-jétől a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet. A futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan". 

Az MNB már belengette

Mindezt a szabályozást már sejteni lehetett Nagy Márton MNB-alelnök kedd délután sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján.

Az MNB arra jutott, hogy ezt a likviditási krízist nem csak a bankrendszerben, hanem a vállalati és a háztartási körben, majd a költségvetési körben is kezelnie kell. A vállalatoknál és a háztartásoknál komoly könnyítést jelent a hiteltörlesztési moratórium.

A JEGYBANK AZZAL SZÁMOL, HOGY AZ ÜGYFELEK TÖBB MINT 80%-A ÉLNI FOG A MORATÓRIUMMAL, ÉS NEM FOGJA TÖRLESZTENI HITELÉT.

A moratórium az ügyfelek számára egy likviditási segítség, hiszen nem törlik el a tőketartozásukat, de átmenetileg nem kell törleszteni a hiteleiket. Ezt a likviditási sokkot veszi át az MNB, a moratórium teljes összege esetén 3600 milliárd forintnyi törlesztés kap haladékot, de 80%-os szintnél is 2900 milliárdról beszélünk - mondja Nagy Márton. 

Rendszerszinten a likviditás nem csökken, hiszen az emberek a megtakarítást el fogják fogyasztani, ami visszakerül majd a bankrendszerbe. Egyedi banki szinten kezelni tudja a jegybank ezt a sokkot, amire fel is készültek. 

Gazdasági hatást tekintve kulcsfontosságú, hányan élnek a moratóriummal, hiszen az ő fogyasztásuk pörgetheti a növekedést

mondja az MNB alelnöke. 

Az MNB álláspontja, hogy a moratórium alatt meg nem fizetett kamat ne kerüljön tőkésítésre, hanem a hátralévő futamidőre évenként kerüljön felosztásra, azaz részletfizetés történjen a kamat tekintetében.

HA MINDEN ÜGYFÉL ÉL A MORATÓRIUMMAL, AZ A BANKRENDSZER SZEMPONTJÁBÓL 50 MILLIÁRD FORINTOS JÖVEDELEMKIESÉST JELENT - MONDJA NAGY MÁRTON.

Más hitelekre is vonatkozik a könnyítés

A kormány még tovább bővíti a kedvezmény alá eső hitelek körét a munkáltatói kölcsönökkel, illetve azt a Nemzeti Eszközkezelő Programra is kiterjeszti.

A munkáltatói kölcsönökre is érvényes a fizetési haladék, vagyis 2020. december 31-ig a munkavállalóknak se a kölcsön összegét, se annak kamatát nem kell visszafizetniük a munkáltatójuknak.

Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevőknek a mellett, hogy a vételár-részletfizetésére és a bérleti díjfizetési kötelezettségre fizetési halasztást kapnak, a lakhatása is biztosított, ugyanis a cég – a nem fizetés miatt - nem mondhatja fel a bérleti szerződést.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó