Egymilliárd eurós pénzügyi csomagot kap Libanon

Az Európai Unió 1 milliárd eurós (364 milliárd forint) pénzügyi csomagot ajánlott fel Libanonnak a gazdaság megerősítésére, és a migráció kezelésére - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

Az Európai Bizottság tavaly ősszel indított szubvenciós vizsgálatot a kínai e-autók gyártói ellen, az EP-választások előtt pedig szinte biztosan védővámok kivetéséről döntenek. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerda este már erős utalást tett a válaszlépéssel kapcsolatban. A Portfolio értesülései szerint mindez kihathat magyarországi üzletekre is a betelepülő kínai autógyártók miatt, ráadásul az akkuipar is hamarosan Brüsszel célpontjává válhat.

Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Az Európai Unió ellenálló képességét a Covid-19 világjárvány és az ukrajnai háború átvészelésében, és a gazdasági válság megelőzését olyan stratégiai politikáknak köszönhetjük, mint a SURE, a NextGenerationEU és a REPowerEU. E sikerek ellenére a válságok és más globális tendenciák hatással voltak Európa versenyképességére, amelyet most egy reformcsomaggal kell orvosolni – mondta el az Európai Parlamentben kedden tartott beszédében Ursula von der Leyen bizottsági elnök az Európai Tanács 2024. április 17-18-i rendkívüli ülésének következtetéseiről beszélve.

Von der Leyen nagy bejelentést tett a gázárakról

Von der Leyen nagy bejelentést tett a gázárakról

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálatának bővülése várhatóan csökkenti a gázárakat, ezáltal elősegíti a megújuló energiákba való beruházások növekedését.

Akkora botrány támadt Brüsszelben, hogy rögtön lemondott von der Leyen embere

Akkora botrány támadt Brüsszelben, hogy rögtön lemondott von der Leyen embere

Markus Pieper, az Európai Bizottság kis- és középvállalkozásokért felelős különleges megbízottja néhány órával az előtt lemondott, hogy egyáltalán hivatalosan megkezdhette volna munkáját. Kinevezését már a testületen belül is sokan támadták, köztük a Thierry Breton belsőpiacért felelős biztos, akivel együtt kellett volna dolgoznia. Piepert azért támadták, mert a kiválasztásához vezető folyamat nem volt transzparens, ráadásul Ursula von der Leyen elnök pártjához kötődött, ami miatt politikai kinevezettnek nevezték.

Von der Leyen: kihívás, hogyan tudjuk modernizálni és megerősíteni a felzárkóztatási politikát

Von der Leyen: kihívás, hogyan tudjuk modernizálni és megerősíteni a felzárkóztatási politikát

Kiemelten fontos szerepe van a társadalmi és gazdasági kohéziónak az Európai Unió keretrendszerében, az az EU azon elkötelezettségének sarokköve, hogy minden polgár számára méltányos lehetőségeket biztosítsunk. A cél az, hogy az egységes piacon belül támogassuk a tagállamok jólétét. Most az a kérdés, hogyan tudjuk modernizálni és megerősíteni a felzárkóztatási politikát – mondta el megnyitó beszédében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán a 9. Kohéziós Fórumon.

Újabb botrány pattant ki az EU vezére körül

Újabb botrány pattant ki az EU vezére körül

Miközben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az újraválasztásáért kampányol, egy új, Piepergate-botrányra keresztelt ügy pattant ki körülötte. A politikai fiaskó lényege, hogy a vádak szerint von der Leyen hivatala szabálytalanul részesítette előnyben egy politikai szövetségesét, Markus Piepert, hogy „kkv-megbízottknak” nevezzék ki az uniós végrehajtó testületben, annak ellenére, hogy az állítólag alkalmasabb jelöltekkel szemben favorizálták őt – számolt be a Politico.

Kiszivárgott, megint magyar eurómilliárdokat függeszthet fel az EU

Kiszivárgott, megint magyar eurómilliárdokat függeszthet fel az EU

Már meghallgatható a Portfolio Checklist április 4-i adása. A mai műsor első részében arról volt szó, hogy a Portfolio információi szerint az Európai Bizottság egy magyar jogszabályváltozás miatt újfent rengeteg Magyarországnak allokált EU-pénzt függeszthet fel. A témával kapcsolatban az ügyet megszellőztető Szabó Dániel, lapunk EU-s ügyekkel foglalkozó elemzője volt a vendégünk. Az adás második részében Weinhardt Attilát, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük a rezsicsökkentés módosuló szabályrendszeréről.

Az EU és az Egyesült Államok már a legmagasabb szinteken próbálja megelőzni a következő háborút

Az EU és az Egyesült Államok már a legmagasabb szinteken próbálja megelőzni a következő háborút

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Antony Blinken amerikai külügyminiszter április 4-én Brüsszelben találkozik Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel. A találkozó hátterében az azzal kapcsolatos egyre növekvő félelmek állnak, hogy Azerbajdzsán és Örményország között újabb háború törhet ki – írja a Politico.

Atomreneszánsz felé tesz lépéseket az Európai Unió

Atomreneszánsz felé tesz lépéseket az Európai Unió

Az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozójára látogatott több uniós tagállami vezető, sőt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. Az orosz-ukrán háború utáni atomreneszánsz elől pedig elhárulhat egy újabb akadály, ha von der Leyen is a nukleáris energia ügye mellé áll. A belga miniszterelnök pedig azért lobbizik, hogy a nukleáris energiával kapcsolatos beruházásokat is tiszta energiaforrássá nyilvánítsa az EU, így lehetővé téve, hogy uniós forrásokkal támogassák a fejlesztéseket.

Az EU sorsfordító lépést tett Ukrajna-ügyben

Az EU sorsfordító lépést tett Ukrajna-ügyben

Az Európai Bizottság átutalta az első 4,5 milliárd eurós támogatást Ukrajnának az EU új Ukrajna-eszközéből, amelynek célja a háború sújtotta állam működésének fenntartása. Ukrajna szerdán ehhez leadta hivatalos Ukrajna-tervét is, amely feltétele a rendszeres kifizetések folyósításának, feltéve, hogy Kijev betartja a következő négy évre vonatkozó reform- és beruházási ütemtervét.

Mi jöhet most a magyar EU-pénzeknél az EP döntése után?

Mi jöhet most a magyar EU-pénzeknél az EP döntése után?

Az Európai Parlament jogi szakbizottsága hétfőn este zárt ajtók mögött szinte egyhangúlag úgy döntött, hogy beperli az Európai Bizottságot amiatt, mert tavaly karácsony előtt megalapozatlanul szabadított fel 10,2 milliárd euró kohéziós forrást Magyarországnak - értesült a Politico. A lap "bombaként ható", "történelmi lépésnek" írta le a döntést, ez azonban a Portfolio értelmezése szerint csak akkor helytálló, ha azonnali hatást vált ki az uniós forrásainkra nézve, ez viszont szinte biztosan nem történik meg, mert rengeteg a bizonytalanság az új fejlemény körül. Az uniós intézményrendszer már több formában próbálta "megfegyelmezni" a magyar kormányzatot, ennek egy része hatékonynak bizonyult (jogállamisági eljárás), más része viszont továbbra is inkább üres fenyegetésnek hat (7. cikk). Így tehát a mostani döntés jelentősége igazából akkor fog látszódni, ha kiderül, hogy az érintett szereplők miként reagálnak rá. Frissítés! Időközben befutott az Európai Bizottság szóvivőjének reakciója a Portfolio-hoz a friss EP-beli fejleményre.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.