Hogy reagál a forint az amerikai kamatdöntésre?

Hogy reagál a forint az amerikai kamatdöntésre?

Ma délután a forint az amerikai inflációs adat érkezése után jelentősen erősödni kezdett, főként a dollárral szemben, délután azonban visszafordult. Meglepetésre az elemzői várakozások alatt alakult az amerikai infláció - az előző havi 3,4%-ról 3,3%-ra csökkent, míg a maginfláció 3,6%-ról 3,4%-ra. Ez már egyértelmű jelzés lehet a Fednek, hogy a jelenlegi kamatszintekről elkezdje csökkenteni a kamatokat a következő hónapokban. A jegybankelnök Jerome Powell a kamatdöntést követően jelezte, hogy idén már csak egy vágás várható.

Következő előfizetői klubunkon részletesen szó lesz arról, mi várhat a forintra és a devizapiacokra.

Itt a friss amerikai inflációs adat!

Itt a friss amerikai inflációs adat!

Kijött a hét legfontosabb adata, az amerikai infláció, amely az előző hónap után csökkenést tudott felmutatni. Ez nagyon jó hír a Fed-nek, hiszen a csökkenő infláció, lassuló gazdasággal párosul.

Öveket becsatolni, ma minden borulhat a piacokon!

Öveket becsatolni, ma minden borulhat a piacokon!

Magyar idő szerint 14 óra 30 perckor ismerhetjük meg a legfrissebb, májusi amerikai fogyasztói árindex (CPI) adatokat. A közlésnek pedig már csak azért is nagy jelentősége lesz, hiszen közvetlenül utána ismerhetjük majd meg a Fed kamatdöntését az esti órákban, amely várhatóan ezúttal is nagyobb hullámokat vet majd a részvény- és devizapiacokon egyaránt. Éppen ezért megnéztük, hogy milyen elmozdulásokat hozhat a mai közlés.

Apple-rekord mentette az S&P 500-at

Apple-rekord mentette az S&P 500-at

Európában kisebb felpattanást láthattunk a nyitást követően, a déli órákra azonban ismét elromlott a hangulat, és egyre nagyobb mínuszban vannak már a vezető részvényindexek, emellett pedig Amerikában is mínuszban nyitottak a tőzsdék, csak az Apple hozott lendületet a napba. Kedden elmaradtak a nagyobb piacmozgató események, a befektetők elsősorban már a szerdai amerikai inflációs adatra és a Fed kamatdöntésére figyeltek.

Gyengül tovább a forint, több havi erősödést veszített el

Gyengül tovább a forint, több havi erősödést veszített el

A hétfői esés, majd esti szépítés után kedden még tovább esett a forint, az euróval szembeni jegyzések átmenetileg 395 felett is jártak, ami héthetes mélypontot jelentett. Elsősorban a szerdai Fed kamatdöntéssel kapcsolatos befektetői pozícionálások állhatnak a forint, és a többi régiós deviza szenvedése mögött, de a francia előrehozott választások miatti fokozott piaci aggodalmak is meghúzódhatnak mögötte. Utóbbit jelzi, hogy az euró bő egyhavi mélypontra bukott a dollárral szemben, így a zöldhasú ellenében 368-ig jutott a forint, ami hathetes mélypontot jelent a magyar fizetőeszköz szempontjából. 
Hétfőn hathetes mélypontra esett a forint az euróval szemben 395 közelében, majd estére szépített valamelyest, aztán kedden délelőtt újra gyengülni kezdett, és még tovább esett, így 395 felett csaknem kéthavi mélypontra bukott a magyar fizetőeszköz.

Következő előfizetői klubunkon részletesen szó lesz arról, mi várhat a forintra és a devizapiacokra.

Kivárnak a befektetők a kamatdöntés előtt

Kivárnak a befektetők a kamatdöntés előtt

Tegnap lezajlott az európai parlamenti választás, aminek a deviza és részvénypiacon is nagyobb hatása volt, megütötték ugyanis az eurót, és a francia tőzsde is nagyobb mínuszban zárt hétfőn. Az amerikai tőzsdéken eközben óvatos emelkedést láthattunk a befektetők azonban érezhetően kivárnak a szerdai nap előtt, amikor is Amerikából inflációs adatok érkeznek, az esti órákban pedig a Fed kamatdöntő ülése hozhat nagyobb mozgásokat.

Megbillent az euró a felforgató francia EP-választási eredményre

Megbillent az euró a felforgató francia EP-választási eredményre

A nagy meglepetést okozó francia EP-választási eredmény, Emmanuel Macron pártjának veresége, és az emiatt feloszlatott Nemzetgyűlés a devizapiacokon is kezd hullámokat vetni: a vasárnap éjjeli kereskedésben megbillent az euró.

Egyhavi mélyponton várja a forint a választási eredményeket a dollárral szemben

Egyhavi mélyponton várja a forint a választási eredményeket a dollárral szemben

A vártnál jóval erősebb pénteki amerikai munkaerőpiaci adatra késő éjjelig erősödött a dollár az euróval szemben, és így végül egyhavi mélypontra esett a forint a zöldhasúval szemben a vasárnapi magyarországi önkormányzati- és EP-választások előtt.

Júniusi előfizetői klubunkon részletesen szó lesz arról, mi várhat a forintra és a devizapiacokra!

Kijött a hét adata, mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kijött a hét adata, mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Megérkezett az amerikai mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak létszámának változása és az átlagbérek alakulása - a fontos munkaerőpiaci adatok sokat elárulnak az amerikai gazdaság jelenlegi állapotáról, és jelzés értékkel bírhatnak a jövőbeli kamatpolitika tekintetében. Az adatok összességében felemásak lettek - bár inkább az erős munkaerőpiacról tanúskodnak -, ugyanis a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma is emelkedett. Markáns reakciót láthatunk a piacon, a dollár nagyot erősödött, mivel csökkent a kamatvágás esélye a tengerentúlon, ezzel párhuzamosan nagyot esett az arany árfolyama, miközben lefordultak az európai tőzsdék, Amerikában pedig egyelőre kisebb esést láthatunk.

Ütni kezdék a forintot a rossz amerikai hírre

Ütni kezdék a forintot a rossz amerikai hírre

A reggeli átmeneti gyengülés után erősödni kezdett a forint, és az euróval szemben 389 alá jutott, majd a vártnál sokkal erősebb amerikai munkaerőpiaci adat hatására ütni kezdték 391-ig, mivel a dollár nagyot ugrott, és a Fed-től várt kamatcsökkentési várakozások halványultak. A dollárral szemben egyhavi mélypont közelébe bukott a magyar fizetőeszköz 361-nél.

Következő előfizetői klubunkon részletesen szó lesz arról, mi várhat a forintra és a devizapiacokra!

Késő este váratlanul elkezdett visszagyengülni a forint

Késő este váratlanul elkezdett visszagyengülni a forint

A tegnap délutáni vártnál gyengébb amerikai munkaerőpiaci adat hatására gyengülni kezdett a dollár, ez pedig ezúttal segítette a forintot is, de csak átmenetileg: csütörtökin ismét gyengülni kezdett. Az EKB a várakozásoknak megfelelően 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, ennek hatására erősödni kezdett az euró, és vele együtt a forint is. Az euró-forint árfolyama pedig délután már a 390-es szint alatt mozgott, de késő este újra begyengült a magyar deviza.

Következő előfizetői klubunkon részletesen szó lesz arról, mi várhat a forintra és a devizapiacokra!

Rákapcsoltak a tőzsdék

Rákapcsoltak a tőzsdék

A kedd esti kereskedésben fordult a hangulat az amerikai tőzsdéken, a vezető indexek emelkedéssel fejezték be a napot, ezt követően pedig az európai tőzsdék már ledolgozták a tegnapi esést a szerdai kereskedésben. A magyar tőzsdén is jó hangulatban telt a nap.

Megint ugrik a forint

Megint ugrik a forint

Az elmúlt öt kereskedési nap jelentős esése után ugrott a szerda reggeli kereskedésben a forint, majd volt egy újabb esés, aztán határozott erősödés indult délután 391 közelébe. Ezek a hektikus mozgások arra utalnak, hogy a magyar fizetőeszköz nehézkesen tud talpra állni bő kéthavi mélypontjáról, noha a viszonylag kedvező külpiaci hangulat mellett a ma reggeli brutális külkereskedelmi mérleg többlet adatunk is támogatná ezt, illetve a vártnál gyengébb amerikai ADP foglalkoztatottsági adat dollárt gyengítő hatása is. Holnap az EKB várható kamatvágására, majd pénteken az átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentésre kell figyelnünk. Egy mai külön cikkünkben annak jártunk utána, milyen tényezők állhattak a forint elmúlt napokbeli gyanús esése mögött.

Következő előfizetői klubunkon részletesen szó lesz arról, mi vár a forintra és a devizapiacokra!

Gyanúsan nagyot esett a forint – Mi lehet a magyarázat?

Gyanúsan nagyot esett a forint – Mi lehet a magyarázat?

Az elmúlt egy hétben figyelemre méltóan nagyot esett a forint, amely mögött fundamentális okot nem találtunk, piaci hangulati elemet, illetve technikai elemzési tényezőt is csak gyengét. Éppen ezért körbe kérdeztünk a piacon, hogy mi lehet a magyarázat. Kiderült, hogy banki-piaci szakértői körökben is sokan vakarták a fejüket, de említettek olyan tényezőket, amelyek együtt megmagyarázhatják az esést. Szerdán egyébként már határozott forinterősödés zajlott le, ami arra utal, hogy átmeneti esési hullámot láttunk.

Fordult a hangulat, pluszban zártak az amerikai tőzsdék

Fordult a hangulat, pluszban zártak az amerikai tőzsdék

Ma Ázsiában jellemzően estek a piacok, élen az indiai tőzsdével, ahol befektetők is a választási eredményekre figyeltek. Nemcsak Indiában, hanem a szintén választó Mexikóban is nagyot esett a tőzsde. Európában jelentős mínuszok alakultak ki napközben, és a magyar tőzsde is komolyabb csökkenéssel zárt, az amerikai piacokon azonban már javult a hangulat, kismértékű emelkedéssel zártak a vezető indexek.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.