Kötelező kizöldülés? Lépéskényszerből lépéselőnybe kerülhet az építőipar

Javában zajlik a fenntarthatóság-fordulat az építőiparban, a folyamatot pedig több, a közelmúltban hatályba lépett jogszabály, köztük az ESG-törvény is felgyorsítja. Az új előírások az építőipari gyártók és a tervezők számára egyrészt kihívást, másrészt komoly üzleti potenciált jelentenek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fenntartható építőanyagok iránti kereslet itthon is növekszik - áll a Wavin közleményében. A „kizöldülés” a megrendelőknek is komoly megtakarítást jelenthet, hiszen körültekintő tervezéssel és termékválasztással az épület energia- és karbonkibocsátása legalább a felére csökkenhet.

Több lesz a zöld fejlesztés, ha női menedzser vezeti a céget

Több lesz a zöld fejlesztés, ha női menedzser vezeti a céget

Egészen friss kezdeményezés az idén februárban indult EU Women Climate Leaders Network, amely a női vezetők bevonásával szeretne hozzájárulni a környezetbarát innovációk számának növeléséhez a nagyvállalati szektorban. Több kutatás is azt támasztja alá ugyanis, hogy a nők által vezetett vagy tulajdonolt cégeknél több és hatékonyabb zöld fejlesztés valósul meg. A szervezet életre hívó konferencia tanulságairól Simon Anita, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese beszélt a Portfolio-nak, aki egyetlen magyar meghívottként vett részt a hálózatot megalapító Európai Beruházási Bankcsoport (EIB) rendezvényén.

Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Az okos város kifejezést egyre gyakrabban használják világszerte, ami többek között arra utal, hogy egy adott település milyen innovatív stratégiákkal próbálja megtartani a népességét, hogyan tud vonzó lenni a befektetők számára, és mit tesz a fenntartható városfejlesztés érdekében. Ennek mindennapi megjelenési formái gyakran a döntéstámogató digitális technológiák alkalmazásában jelennek meg. Hogy mely világvárosok teljesítenek ebben a legjobban, azt az áprilisban közzétett 2024 Smart City Index ranglista alapján néztük meg.

Az ESG-törvény legfontosabb rendelkezései: erre készülhetnek a magyar vállalkozások

Az ESG-törvény legfontosabb rendelkezései: erre készülhetnek a magyar vállalkozások

Az ESG-törvény követelményrendszeréről és a kapcsolódó EU szabályozásról szervezett webináriumot a CMS nemzetközi ügyvédi iroda. Tisztázták a "kötelező fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségek" egyes vonatkozásait, a kötelezettek körét, az ESG-beszámoló tartalmát, valamint a „fenntarthatósági jelentéstétel” részleteiről is beszélt dr. Kovács Veronika (Szenior tanácsadó, CMS) és dr. Jókay László (Szenior ügyvéd, CMS). Az ESG-törvénnyel, valamint az ingatlanpiaci vonatkozásokkal május 30-án a Property X konferencián foglalkozunk, ahol többek között előadást tart Túri Anikó államtitkár.

Új eljárással kísérleteznek: ez átalakíthatja az energiapiacot

Új eljárással kísérleteznek: ez átalakíthatja az energiapiacot

Japán és malajziai kutatók egy olyan innovatív eljárást tesztelnek, amely lehetővé teszi a kivágott pálmafák biomasszává való átalakítását. A felfedezés hozzájárulhat a megújuló energiaforrások diverzifikálásához és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez - közölte a Nikkei Asia.

Felkerült a Balaton Európa kulturális térképére

Felkerült a Balaton Európa kulturális térképére

A Balaton Konferencia 2024 keretében Isola Anna, az MFOI veszprémi képviselet-vezetője bemutatta, hogyan juthatnak uniós forráshoz a hazai cégek, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója pedig összefoglalta az elmúlt év Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit.

Gelencsér András: a zöld átállás látszattevékenység

Gelencsér András: a zöld átállás látszattevékenység

A Pannon Egyetem rektora már előadása címével - Az esélytelenek nyugalmával...– őszintén a globális klímaváltozás "megállíthatóságáról" - is eloszlatta a reményeket azzal kapcsolatban, hogy az emberiség megoldást tud-e találni a klímaváltozás problémájára. A Balaton Konferencia 2024 hallgatósága ezután egy kerekasztal beszélgetés keretében ismerhette meg a Balatont érintő legégetőbb problémákat.

Véget ért a hagyományos irodaépítési láz

Véget ért a hagyományos irodaépítési láz

Leáldozott az öt-tízéves bérleti szerződéseknek a fővárosi irodapiacon, miután ez szembe megy a bérlők által elvárt rugalmassággal – hangzott el a Corvinus ingatlanmenedzser szakirányú továbbképzésének legutóbbi alumni rendezvényén. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az irodákat egyre inkább az ott dolgozók igényei szerint kell kialakítani, a jövő pedig a vegyes funkciójú épületeké.

Egy kiszáradt tó partján senki nem akar vakációzni – Új irányok a turizmusfejlesztésben

Egy kiszáradt tó partján senki nem akar vakációzni – Új irányok a turizmusfejlesztésben

A Balaton és környezete az ország egyik legfontosabb rekreációs, turisztikai és kulturális térsége, amely tudatos, átgondolt, az érintetteket bevonó fejlesztése, továbbgondolása össznemzeti érdek és felelősség. Rostási Ágnes, a Pannon Egyetem stratégiai rektorhelyettese szerint az első lépés annak megértése, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie a térségnek, és a tudomány segítségével feltérképezni a lehetőségeket. Az egyetem a területfejlesztési stratégiához hozzá is csatolta az általuk elkészített javaslatcsomagot, amely részleteit minél szélesebb körben igyekeznek megismertetni: ennek a törekvésnek az egyik legfontosabb eleme a május 2-ai Balaton Konferencia 2024 Veszprémben, a Portfolio és a Pannon Egyetem közös szervezésében.

Lineáris helyett jön a körforgásos modell - Meg kell duplázni a körforgásban tartott anyagok arányát

Lineáris helyett jön a körforgásos modell - Meg kell duplázni a körforgásban tartott anyagok arányát

A megfelelő mennyiségű és minőségű humánerőforrás megléte kritikus a zöld átállás megvalósítása szempontjából, így a Sustainable Tech 2024 konferencia előadásai sorából a HR-kérdések sem maradhattak ki. A délutáni szekcióban szó volt  továbbá a körforgásos gazdaság modelljéről, a csomagolás és a hulladékkezeléssel kapcsolatos prioritásokról.

Egy fenntartható világ nyomokban sem hasonlítana arra, ahogyan most élünk

Egy fenntartható világ nyomokban sem hasonlítana arra, ahogyan most élünk

Gelencsér András már többször hangot adott a globális felmelegedéssel kapcsolatos lesújtó véleményének, miszerint a folyamat megállításával már elkéstünk, a következmények elkerülhetetlenek. Ugyanakkor ez korántsem jelenti, hogy ölbe tett kézzel kéne nézni a világégést, hanem fel kell készülni egy, a mostanitól teljesen eltérő életmódra, berendezkedésre, amibe aligha férnek bele a repülős kiruccanások és a Kínából rendelt kütyük. A Pannon Egyetem rektora és HUN-REN Levegőkémiai Kutatócsoportjának vezetője május 2-án, Veszprémben tart előadást a Portfolio és az egyetem közös konferenciáján arról, miért tévút a jelenlegi fenntarthatósági politika és mit lehetne tenni azért, hogy elkerüljük civilizációnk összeomlását.

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolata ellentmondásosnak tűnhet, de egyre nagyobb figyelmet kap az épületszektor teljes zöldítése. Hogy az új építések kapcsán mik a gyártói tapasztalatok, hogyan csökkenthető a karbonlábnyom, milyen felújítást érdemes elvégezni a lakóingatlanokon, arról a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatójának, az IFK alelnökének moderálásában beszélgettek a szakértők.

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

A digitalizáció jó dolog, de vannak árnyoldalai is. A bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása például megegyezik Izrael éves kibocsátásával. A 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása annyi kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút – mondta el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Dömötör Tibor, a Mikrum CIO-ja. A szakember előadásában a fenntartható vállalati szoftverek fontosságára hívta fel a figyelmet.

Elfogadta az Európai Parlament a CSDDD irányelvet

Szerdán a Parlament zöld utat adott azoknak az új szabályoknak, amelyek az emberi jogokra és a környezetre gyakorolt káros hatásuk csökkentésére kötelezik a cégeket - vagyis elfogadásra került a Vállalatok Fenntarthatósági Átvilágításáról szóló Irányelv - Corporate Sustainability Due Diligence Directive - írja az Európai Parlament sajtóközleményében.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.