Indul a verseny: új EU-s pénzek nyílnak meg Magyarország számára

Indul a verseny: új EU-s pénzek nyílnak meg Magyarország számára

Még mindig nehézkes területnek számít Magyarországon a közvetlenül pályázható EU-s források kérdésköre. Ezekről a pénzekről nem tagállami szinten, hanem Brüsszelben döntenek, és a kiírások gyakran jobban alkalmazkodnak a nagy tagállamok igényeihez. Mindemellett lehetne azért tenni, hogy sikeresebbek legyünk azokban a szektorokon és országokon átnyúló együttműködések kialakításában, amik segíthetnék a magyar szereplőket a forrásbevonásban. Most ráadásul élesben bizonyíthatnak a hazai pályázók, a napokban ugyanis új pályázati csomag (várhatóan közel 30 pályázatot tartalmazó) nyílik meg a fenntarthatóság, környezetvédelem és a zöld átállás területén. A részletekről Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztosa, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója beszélt a Portfolio Business podcast új adásában.

Újabb 140 millió eurót folyósít Magyarországnak az Európai Bizottság

Újabb 140 millió eurót folyósít Magyarországnak az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság 140,1 millió euró (mintegy 53,2 milliárd forint) támogatást folyósított Magyarországnak az energiaellátás biztosítását segítő REPowerEU uniós alapokhoz kapcsolódó előfinanszírozás részeként a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós eszköz (RRF) keretében, a finanszírozás a REPowerEU előfinanszírozás utolsó részlete - közölte a brüsszeli testület hétfőn.

A magyar cégek is tehetnek azért hogy minél több közvetlen brüsszeli forrás érkezzen Magyarországra – De hogyan?

A magyar cégek is tehetnek azért hogy minél több közvetlen brüsszeli forrás érkezzen Magyarországra – De hogyan?

Sokan nem gondolnák, hogy az európai uniós intézményeknél nem csak politikusok, vagy nagyvállalatok képviselői lobbizhatnak a saját, vagy cégük érdekében, pedig ez a kapu sokak számára nyitva áll, csak jó helyre kell fordulni. A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) egyik fontos feladata éppen az, hogy lobbizzon azon cégek érdekében, amelyek megkeresik őket. A hazai szervezetnek komoly kapcsolatrendszere van, amelynek segítségével a magyar vállalatokat be tudják juttatni végrehajtó ügynökségi döntéshozókhoz. A témáról Petri Bernadettet, az MFOI ügyvezető igazgatóját és Tibor Dávidot, a Masterplast vezérigazgatóját kérdeztük.

Rejtélyes betegséget mutattak ki az Egyesült Királyságban

Rejtélyes betegséget mutattak ki az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban egy embernél a sertésekben terjedő vírusokhoz hasonló influenzatörzset mutattak ki - közölték az egészségügyi hatóságok. Ez az első alkalom, hogy ilyen törzset mutattak ki az Egyesült Királyságban, jelenleg vizsgálják a szakemberek, hogy továbbterjedhetett-e a páciens közeli ismerőseire a betegség.

Új irányzat terjed a cégvezetők körében - sokan nyúlnak ehhez a hitel helyett

Új irányzat terjed a cégvezetők körében - sokan nyúlnak ehhez a hitel helyett

A legtöbb embernek a tőkebefektetés vagy tőkeinjekció szavak hallatán a startupok jutnak eszébe, hiszen egy éretlen vállalat számára szűkebbek a forrásbevonási lehetőségek, mint egy kkv, vagy pláne egy nagyvállalat esetében. A tőkeerős társ bevonása azonban egyre népszerűbb a nagyobb cégeknél is, ennek pedig számos előnye lehet a hitelfelvétellel vagy éppen a részvénykibocsátással szemben. Többek között erről beszélgettünk Tóth Józseffel, a Hiventures vállalati befektetési igazgatójával.

Fontos előírást teljesítettek az európai bankok, de nem mindenki

Fontos előírást teljesítettek az európai bankok, de nem mindenki

A vezető euróövezeti bankok többsége teljesítette a válsághelyzetben leírható forráselemként szolgáló különleges, úgynevezett MREL-kötvények kibocsátására vonatkozó 2024. januári célt - közölte az európai Egységes Szanálási Testület. Néhány kereskedelmi banknak azonban még további lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy válsághelyzet esetén zökkenőmentesen szanálható legyen.

Megállapodás nélkül is EU-s pénzhez juthat Magyarország - itt az újabb fordulat?

Megállapodás nélkül is EU-s pénzhez juthat Magyarország - itt az újabb fordulat?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása, amelyben három témát dolgozunk fel. Az első részében arról volt szó, hogy a kormány mégis uniós pénzhez juthat egy kiskapunak köszönhetőn, még mielőtt meg tudna állapodni a bizottsággal a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz vagy akár a kohéziós források lehívásáról. Ezt azonban még a 2024-es választási kampány keresztülhúzhatja. Vendégünk volt Szabó Dániel, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzője. A műsor második részében Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója volt a vendégünk, aki a cég első féléves jelentéséről, az energetikai piac kihívásairól, valamint a vállalkozás jövőképéről beszélt. A harmadik részben a friss inflációs adat volt a téma, amely okozott némi csalódást, azonban a dezinflációs célokat nem veszélyezteti. Erről Hornyák Józsefet, a Portfolio markoelemzőjét kérdeztük.

Több 10 millió eurót hívna le az ország – állami cég segít a pályázóknak

Több 10 millió eurót hívna le az ország – állami cég segít a pályázóknak

Az elmúlt hónapokban több tucat uniós pályázat jelent meg, amely a tiszta energiák terjedését, és általában a klímavédelmet célozzák. Az EU-ban már régóta futó, kizárólag környezetvédelemre fókuszáló LIFE programjában idén 611 millió eurót különítettek el. A magyar pályázókat egy 2020-ban létrehozott kormányzati szerv, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) segítheti. Erről a témáról részletesen is szó lesz a Portfolio Sustainable World 2023 konferenciáján is szeptember 12-én. A műsor vendége Petri Bernadett, az MFOI ügyvezető igazgatója.

Váratlan fordulat: megmaradhat a Credit Suisse?

Váratlan fordulat: megmaradhat a Credit Suisse?

Egyes piaci források szerint a UBS készen áll arra, hogy megtartsa a Credit Suisse brandet Svájcban, holott már a felvásárlást követően több vezető is azt jelezte, hogy a bajba jutott bank hazai üzletágát inkább teljesen beolvasztanák – írja a Bloomberg.

Váratlant húzott a kormány - mégis, mekkora lehet a baj?

Váratlant húzott a kormány - mégis, mekkora lehet a baj?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A műsor első részében arról a friss kormányhatározatról volt szó, amelyben a kabinet előrevetíti az állami kiadások felülvizsgálatát egy új munkacsoportot is létrehozva. Hogy ez mit jelent, arról Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, makroelemzőjét kérdeztük. A második részben arról beszélgettünk, hogy gond van azoknak az uniós forrásoknak az elköltésével, amelyeket Magyarország még meg sem kapott. Az uniós helyreállítási alap pénzeiről van szó, amelyekre egyelőre még várunk. Hogy ez hogy lehetséges arról Szabó Dániel, a Portfolio Uniós ügyekkel foglalkozó elemzője beszélt.

Videó: így omlott össze a bahmuti frontvonal

Videó: így omlott össze a bahmuti frontvonal

Érdekes videót tett közzé a War Mapper, az egyik viszonylag objektívnek mondható ukrajnai háborús térképekkel foglalkozó Twitter-blog a bahmuti frontvonalak alakulásáról az elmúlt két hónap során.

Hivatalos: 700 milliárdnyi projekt országszerte, ami lekerült a

Hivatalos: 700 milliárdnyi projekt országszerte, ami lekerült a "halállistáról"

Egy hónapja írtunk arról, hogy a kormány közzétett egy 284 pontból álló listát azokról a beruházásokról, melyek a tervek ellenére elmaradnak. Ezek között főként közlekedési infrastruktúra-beruházások, például összekötő- vagy elkerülő utak építése, közútfelújítások, illetve egészségügyi-, oktatási- és sportberuházások szerepeltek. Most viszont a Magyar Közlönyben kijött egy 58 elemből álló lista, melynek összértéke közel 700 milliárd forint, ami azokat a beruházásokat foglalja össze, melyek a tervezettnél magasabb összegből ugyan, de megvalósulnak.

Két bank is lépett: 10% felett a betéti kamat. De mire várnak a többiek?

Két bank is lépett: 10% felett a betéti kamat. De mire várnak a többiek?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon megjelenő podcastjének szerdai adása. A mai műsor első részében A mai műsor első részében arról lesz szó, hogy miközben a legtöbb hazai bank a betétek kamatát évi 1% alatt tartja, megjelentek itthon a 10% feletti betéti kamatok is.  Arról, hogy milyen tényezők alakítják a betéti kamatokat, és hogy mi várható ezen a piacon a jövőben, Palkó Istvánt, a Portfolio Pénzügy rovatának vezető elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében a háború legfrissebb híreivel foglalkozunk, egyebek mellett azzal, hogy miközben egyre több hír érkezik az ukrán előrenyomulás sikereiről, Vlagyimir Putin, orosz elnök aláírta azokat a törvényeket, amik négy ukrán megye Oroszországhoz csatolásáról szólnak. A lépés okairól és következményeiről kérdeztük Kiss Csabát, a Portfolio Globál rovatának elemzőjét.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.