Leporolták az uniós atombombát, Magyarország elleni használatát sürgetik Brüsszelnél

Leporolták az uniós atombombát, Magyarország elleni használatát sürgetik Brüsszelnél

Az Európai Parlament ötpárti állásfoglalásban szólítaná fel az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot, hogy vizsgálják meg a magyar kormány súlyos és folytatólagos uniós értékkel szembeni politikáját. A tervezet burkoltan bírósági perrel és bizalmatlansági indítvánnyal fenyegeti a bizottságot, miközben az ötpárti támogatás azt sugallja, hogy a plenáris szavazás eredménye előre kiszámíthatónak tűnik, és követelni fogják a képviselők, hogy induljon meg a 7. cikk szerinti eljárás a magyar kormánnyal szemben – számolt be a Szabad Európa.

Újra előveszik az uniós atombombát Magyarország ellen

Újra előveszik az uniós atombombát Magyarország ellen

Noha az elmúlt időszakban pozitívabb hírek jöttek Magyarország ügyéről a kohéziós források orvoslását rendezni hivatott horizontális feljogosító feltételek kérdéséről, most a Népszava arról értesült, hogy újra előveszi az Európai Tanács az uniós jogi atombombaként emlegetett hetes cikk szerint eljárást. Nem tudni, hogy milyen lépések jöhetnek, de a legsúlyosabb következmény a magyar kormány szavazati jogának felfüggesztése lehet az Európai Tanácsban.

HEC Paris: az EU létkérdése a magyar soros elnökség elhalasztása

HEC Paris: az EU létkérdése a magyar soros elnökség elhalasztása

Egyre hevesebb vita bontakozik ki arról az Európai Unión belül, hogy Magyarország ne láthassa el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második félévében. Az uniós ügyekben befolyásos HEC Paris egyetem professzora, Alberto Alemanno beszámolója szerint egy erős, Németországot is magában foglaló tömb támogatja a jogállamisági fellépés kibővítését az elnökség elhalasztásával kapcsolatban. Viszont szerinte nem arról van szó, hogy szankcionálni kellene a magyar kormányt, hanem hogy az EU működését kell megvédeni a kizárással.

A magyar uniós szavazati jog felfüggesztéséig ér a soros elnökség megfúrása

A magyar uniós szavazati jog felfüggesztéséig ér a soros elnökség megfúrása

Egyre feszültebb helyzetben van a magyar a kormány, miután az Európai Parlament elvenné a kabinettől a 2024-es soros elnökséget. A képviselők a hetes cikk szerinti eljárás mentén kaszálnák el Magyarország vezetését az Európai Tanácsban, amelynek végső kifutása az EU-s szavazati jog felfüggesztése lenne. A kormány szerint az EP-nek annyi joghatósága van a kérdésben, mint az azeri parlamentnek.

Hetes cikk szerinti eljárás indulhat Magyarországgal szemben, jöhet a vészforgatókönyv is

A hetes cikk szerinti eljárást indíttatna Magyarországgal szemben az Európai Parlament képviselőcsoportjainak többsége az Európai Bizottsággal – számolt be az Eurologus. Az Európai Parlament közleménye szerint a közegészségügyi válságra és a hosszú távú uniós költségvetés ebből fakadó késésére való tekintettel a képviselők ismét kérik a 2021-re vonatkozó vészforgatókönyv sürgős beterjesztését.

Télen jöhet a nagy döntés az EU-költségvetésről, vannak rossz előjelek Magyarországnak

Érdemi előrelépés nélkül zajlik immár második éve a 2021-2027-es uniós költségvetésről szóló vita a tagállamok között, de a tárgyalások a következő hónapokban várhatóan jelentősen felgyorsulnak és esélyes, hogy a téli hónapokban már húsbavágó döntéseket hoznak meg a tagállamok - vázolta a következő hónapok keretköltségvetéssel kapcsolatos kilátásait a Közgazdász-vándorgyűlésen pénteken tartott előadásában Iván Gábor. Az Európai Tanács Általános Politikai Igazgatóságának vezetője szerint októberben és decemberben jöhetnek a fontosabb döntések, de benne van a levegőben, hogy végül áthúzódik a keretköltségvetésről szóló végső tagállami alku a jövő év első felére.

Minél hamarabb nekimenne Lengyelországnak az Európai Parlament

Mihamarabb napirendre kellene tűzni az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, Lengyelországgal szemben megindított eljárás ügyét a tagországok kormányait tömörítő tanácsban - áll az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) hétfői ülésén elfogadott határozattervezetben.

Lengyelország elleni eljárás: Junckerhez repül az új kormányfő

Rövid, nem kimondottan konfrontatív nyilatkozatot adott ki a lengyel miniszterelnöki hivatal Twitter-fiókjára feltett nyilatkozatában az új lengyel kormányfő azután, hogy az Európai Bizottság ma elindította a 7-es cikkely szerinti eljárást az országgal szemben. A témáról január 9-én tárgyal majd a Bizottság elnökével Brüsszelben. A lengyel kormánypárt illetékesei szerint az egész eljárás politikai indíttatású, míg az ellenzék szerint a jogállam tényleg sérül, és az EU Tanács lengyel származású elnöke is úgy gondolja: egyszerűen nincs igaza a lengyel kormánynak. Ma az is kiderült, hogy a lengyel államfő aláírja azt a két Brüsszel által aláírt törvényt is, amit eddig még nem tett meg.

Románia ellen is bekészíthetik az EU atomfegyverét

Klaus Iohannis román elnök szerint "nyilvánvalóan fennáll a kockázata" annak, hogy az Európai Bizottság (EB) Romániával szemben is elindítja az uniós alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárást, miután a kormánytöbbség Románia külföldi partnereinek figyelmeztetése ellenére folytatta az igazságügyi törvények módosítását.

Semjén: vétózni fog Magyarország a lengyelekkel szembeni eljárásnál

Példátlannak és elképesztőnek nevezte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Európai Bizottság szerdai döntését, amellyel megindította az európai uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt. Semjén Zsolt azt mondta: a döntés súlyosan sérti Lengyelország szuverenitását és emiatt azt vetítette előre, hogy Magyarország vétózni fog a lengyelek ellen ma elindított 7-es cikkely szerinti eljárás megfelelő szakaszában.

Felszólították Brüsszelt, hogy figyeljen a magyar jogállamiságra

Az Uniónak azonnal el kellene kezdenie a magyarországi demokrácia, jogállamiság és az alapvető jogokat veszélyeztető lépések monitorozását - jelentette ki az Európai Parlament szerdán megszavazott állásfoglalásban. Ezzel felhívják az Európai Bizottság figyelmét: meg kellene vizsgálnia, hogy a kormány intézkedéseinek együttes hatása rendszerszinten rontotta-e a demokrácia állapotát. Az EP arra is figyelmeztetett: a Bizottsági fellépés hiányában hasonló jelenségek már más tagállamokban is megjelentek.

Indulhat az uniós aláírásgyűjtés a magyar kormány ellen

Az Európai Bizottság hétfőn nyilvántartásba vette az európai polgári kezdeményezést, amely, ha sikerrel jár, arra kéri az EB-t, hogy javasolja a hetes cikk szerinti eljárás megindítását, vagyis annak a vizsgálatát, hogy a magyar kormány tiszteletben tartja-e az alapvető európai értékeket a munkája során - írja az EUrologus. Vagyis indulhat az aláírásgyűjtés.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.