Hússzoros adóemelés az éj leple alatt – így tankolunk jövőre

Hússzoros adóemelés az éj leple alatt – így tankolunk jövőre

Még a legkisebb benzinkutakat is érinteni fogja a kormány adóemelése 2024-től, főleg olyan árak mellett, mint a mostaniak. Erre jön majd rá a jövő évi jövedékiadó-emelés amely gyakorlatilag a kiskereskedelmi különadó alapját is növeli. Többek között erről beszélgettünk Egri Gáborral, a Független Benzinkutak Szövetségének elnökével a Portfolio Checklist podcastjának pénteki adásában. A másik téma a magyar állam kamatkiadásának jelentős emelkedése volt, amelyről Árgyelán Ágnest, a Portfolio pénzügyi elemzőjét kérdeztük.

Súlyos döntésre ébredt Magyarország: akár le is állhatnak az orosz gázszállítások

Súlyos döntésre ébredt Magyarország: akár le is állhatnak az orosz gázszállítások

Aláírta az államfő és pénteken ki is hirdették azt az új törvényt Bulgáriában, amely nagyon magas, 10,2 eurós „energia-hozzájárulást” vezet be az orosz vezetékes földgáz importjára és tranzitjára, illetve regisztrációra kötelezi a bolgár tranzitcéget. Ezek a fejlemények komoly kérdéseket vetnek fel Magyarország Bulgárián, azaz a Török Áramlaton keresztüli orosz gázimportja kapcsán – a vezetéket korábban a magyar gazdaság ütőerének nevezte Orbán Viktor kormányfő. A helyzet komolyságát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi moszkvai nyilatkozata is megerősítette, aki, bírálva a lépést, azt is kilátásba helyezte, hogy leáll Magyarország Bulgárián keresztül történő gázvásárlása. A Portfolio több mint fél tucat hazai és külföldi gázpiaci szakértővel beszélt az elmúlt napokban: a szcenáriók „a minden zavartalanul folytatódik” forgatókönyvtől az orosz gázszállítás teljes leállásáig terjednek.

Jócskán megemelné a költségvetési hiánycélt Románia és Brüsszel beleegyezését kéri hozzá

Jócskán megemelné a költségvetési hiánycélt Románia és Brüsszel beleegyezését kéri hozzá

Az első héthavi deficit a GDP 2,4%-át tette ki, de előretekintve „csaknem lehetetlen elérni” az idei évre kitűzött 4,4%-os GDP-arányos hiánycélt, ezért annak 5,5%-ra megemelését tervezi a román kormány, és erről egyeztetéseket folytat az Európai Bizottsággal, hogy közben ne sodorja veszélybe az EU-pénzek lehívhatóságát – jelentette be ma a román pénzügyminiszter.

Adóemelés és megszorítás vár a magyarokra - Micsoda?! Mégis mi folyik itt?

Adóemelés és megszorítás vár a magyarokra - Micsoda?! Mégis mi folyik itt?

A csütörtökön bejelentett, család- és otthonteremtési támogatásokat érintő módosítások igenis megtakarítást fognak jelenteni 2024-ben a költségvetés számára. Ez pedig a másik oldalon, az érintett lakosságnál azt jelenti: szűkül a támogatások köre, vagyis közvetlenül romlik a jövedelmi pozíciójuk. Erre már csak a hab a tortán, hogy a jövőre esedékes méretes adóemelés terheit közvetve a fogyasztók viselik. Idén nyáron is kiderült: a büdzséfolyamatok stabilizálásának ára van, és ez a lakosságnak fájni fog.

Így emel adót a kormány 2024-ben

Így emel adót a kormány 2024-ben

A kormány a 2024-es költségvetésben és a hozzá tartozó jövő évi adócsomagban új intézkedésekről döntött. Ezeknek a lépéseknek a költségvetésre, inflációra gyakorolt hatását számolta ki a Magyar Nemzeti Bank a friss inflációs jelentésében. A jelentésben szereplő fő számok alapján megállapíthatjuk: komoly plusz terhet kapnak a nyakukba a fogyasztók, közvetetten ők fizetik meg a költségvetés stabilizálásának árát.

Az éjjel, amikor az államérdek bekopogott a bankszámládra

Az éjjel, amikor az államérdek bekopogott a bankszámládra

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A mai műsorban a szerda éjszakai jogszabálydömpingről volt szó, melynek keretében a kormány rendeleti úton nyúlt bele a magyar megtakarítási piacba. Sok megtakarítási formát hozott még a jelenleginél is nagyobb versenyhátrányba az államkötvényekhez képest, és több intézkedéssel is mesterséges kereslet generálásába kezdett az államadósság finanszírozási oldalán. Az adás első részében a rendeletcsomag azon részét járjuk körbe, mely alapján mostantól 13 százalékponttal emelkedik rengeteg megtakarítási forma esetében a nyereség után fizetendő adóráta, amiről Gyányi Tamást, a WTS Klient senior partnerét kérdeztük. A műsor második részében holisztikusan értékeltük a csomag megtakarítási piacra gyakorolt hatását, amivel kapcsolatban Palkó István, lapunk Pénzügy rovatának vezető elemzője volt a vendégünk.

Zsiday Viktor szerint adóemelés vár a gazdagokra Magyarországon

Zsiday Viktor szerint adóemelés vár a gazdagokra Magyarországon

A magyar gazdaság aktuális állapotáról és legnagyobb kihívásairól ír friss blogbejegyzésében Zsiday Viktor, a Citadella Származtatott Befektetési Alap befektetési szakembere. Meglátása szerint Magyarországon tankönyvszerű események sorozata bontakozott ki és az is jól látható, mi vár ránk. Szerinte elkerülhetetlen az adóemelés, és már csak az a kérdés, hogy kinek az adóját emeli meg a magyar kormány.

Nem tágít a kormány, a rizikós utat választja

Nem tágít a kormány, a rizikós utat választja

Annak ellenére, hogy a 2023-as költségvetés tervezésekor egyáltalán nem volt előnyös a büdzsé korai elfogadása és közben jelentős bizonytalanságok övezik a magyar gazdaságot, a kormány nem tántorít: május végéig elkészíti a 2024-es költségvetést. Vagyis a következő két hétben kiderül, hogy a kormány hogyan kezeli az egyre csak tornyosuló kihívásokat. Az első fontos "könnyítő" lépést már megtette: pár hete megemelte a jövő évre vállalt hiánycélt.

Hatalmas fordulat az Orbán-kormánytól (TOP 10 sztori - 9.)

Hatalmas fordulat az Orbán-kormánytól (TOP 10 sztori - 9.)

A magyar gazdaságpolitikában az év egyik legemlékezetesebb fejleménye volt, hogy a kormány rövid idő alatt tett 180 fokos fordulatot: a választások előtti - ritkán látott méretű - költekezés után behúzta a féket, sőt, elkezdte visszaszedni a gazdaságba kitolt pénzeket. Nyilván ezt saját maga nem nevezhette megszorításnak, mert az politikai okokból kifolyólag nem kifizetődő, viszont korábban tabunak számító kérdések kerültek elő: adóemelések, rezsicsökkentés módosítása, engedmények Brüsszel felé. Épp 2022 utolsó napjaiban dől el, hogy ez a fordulat fennmarad-e jövőre. Az első jelek azt mutatják, hogy igen, de mindezt úgy, hogy a lakosság továbbra is a legkevésbé érezze ezt a saját bőrén közvetlenül.

GFM: A kiugró élelmiszerinfláció a gyengülő árfolyam és a rendkívüli mértékű aszály eredménye

GFM: A kiugró élelmiszerinfláció a gyengülő árfolyam és a rendkívüli mértékű aszály eredménye

A 2022 novemberi adatok tanúsága szerint az élelmiszer-infláció Közép-Kelet-Európában 20-30 százalék körül alakul, hazánkban ennél lényegesen magasabb, 40 százalék fölötti. A sok évtizedes csúcsot jelentő áremelkedés okainak vizsgálata azt mutatja, hogy az élelmiszerek árának emelkedését felerészben külső tényezők (energia- és alapanyagárak emelkedése, ellátási láncok zavarai, időjárási tényezők) okozzák, melyek különösen erősek voltak az ukrán-orosz konfliktushoz közeli országokban. Az élelmiszerárak növekedésének másik felét belső, országspecifikus tényezők magyarázhatják, amelyek közül legerősebb tényezőnek az árfolyam alakulását tekinthetjük. Az árfolyamváltozástól szűrt magyar élelmiszerinflációs adat belesimul a környező országok hasonló adataiba. A hazai tényezők közül szintén a magasabb élelmiszerárak irányába hatottak a 2022-ben megváltozott adózási szabályok (népegészségügyi termékadó, kiskereskedelmi adó, jövedéki adó), a dinamikus (minimál-)bér emelkedés, valamint egyéb árazási tényezők is. Azonban téves az a következtetés, mely szerint a kormány által bevezetett élelmiszerár-stop növelné a hazai élelmiszer-inflációt, az élelmiszerár-stop összességében árleszorító hatással bír.

Fontos napok előtt állunk: megjött a nagy extraprofitadó-táblázat!

Fontos napok előtt állunk: megjött a nagy extraprofitadó-táblázat!

A napokban válik effektívvé a kormány nyári bejelentése a különadókról: több új különadót, vagy azok emelt, extra összegét most kell az érintett vállalatoknak befizetniük a költségvetésbe. Az RSM Hungary adószakértőinek segítségével egy cikkbe összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót a kormány által extraprofitadónak nevezett sarcokról és azok fizetési határidejéről.

Emelik az osztalékadót Romániában

Emelik az osztalékadót Romániában

A román kormány az adótörvénykönyv kiigazításáról, adókedvezmények eltörléséről és egyes jövedéki adók emeléséről döntött pénteki ülésén, a közép- és hosszú távú költségvetési egyensúly fenntartása érdekében - jelentette be Adrian Caciu pénzügyminiszer.

A legfontosabb táblázat, ami most minden katásnak segíteni fog

A legfontosabb táblázat, ami most minden katásnak segíteni fog

Nagy változásokra kell felkészülniük az eddigi katás kisadózóknak, a kormány megszünteti a kata visszaélés-szerű használatát, de közben a legálisan katázók számára szűkíti a lehetőségeket és a magasabb adóterhelésbe tereli az érintetteket. Az RSM Hungary tanácsadó cég szakértő csapatával segítünk eligazodni a legfontosabb kérdésekben.

Kata: napokon belül jön a NAV kalkulátora

Kata: napokon belül jön a NAV kalkulátora

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) új szabályozásával a kormány visszatért a kiinduló ponthoz, ahhoz a szándékhoz, amiért az adónem megszületett, hogy legyen a lakosságnak szolgáltatást nyújtó, vagy termékeket értékesítő egyéni vállalkozóknak egy alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, ésszerű adózási forma - mondta Bánki Erik, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a gazdasági bizottság elnöke szerdán az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.