Fordulóponton az orosz–ukrán háború, és az idő Putyinnak dolgozik – Mi lehet a kiút a patthelyzetből?

Fordulóponton az orosz–ukrán háború, és az idő Putyinnak dolgozik – Mi lehet a kiút a patthelyzetből?

Lassan harmadik évébe fordul az orosz–ukrán háború, de a megoldás továbbra sem körvonalazódik. Év végi beszédében Vlagyimir Putyin ismét visszatért a „nácitlanítás és demilitarizálás” követeléséhez, ami reálisan Ukrajna szuverenitásának, végső soron önálló létének felszámolását jelenti. Volodimir Zelenszkij továbbra is valamennyi megszállt ukrán terület visszafoglalásáról beszél. A két cél, természetesen, alapvetően más természetű: Putyin az agresszió eredményeinek elfogadtatásáról, sőt, annak kiterjesztéséről, egy szuverén ország önállóságának de facto megszüntetéséről beszél, míg Zelenszkij hazája – és áttételesen – Európa védelméről, az agresszió felszámolásáról. A két követelésben egy dolog közös: egyik sem reális célkitűzés a jelen körülmények között.

Kifejlesztették a bankpánikok ellenszerét? Nem gondolnád, mire képes a digitális jegybankpénz

Kifejlesztették a bankpánikok ellenszerét? Nem gondolnád, mire képes a digitális jegybankpénz

A márciusi bankválságokat követően a magyar gazdasági sajtóban is előtérbe került a digitális jegybankpénz mint egy lehetséges megoldás a bankpánikra. Lásd például Zsiday Viktor írását. Korábbi cikkemben részletesen bemutattam a modern bankrendszer működését, elemeztem az SVB és a Credit Suisse válságát, végezetül csupán felvillantottam a digitális jegybankpénz lehetőségét. Most ez utóbbira térnék ki részletesen.

Pánik a bankok körül: mi történt valójában Amerikában és Svájcban?

Pánik a bankok körül: mi történt valójában Amerikában és Svájcban?

Jelen elemzésem célja, hogy megvilágítsam három bank, a Silicon Valley Bank (SVB), a Signature Bank és a Credit Suisse márciusi bedőlésének hátterét. Kiindulópontom egy elméleti jellegű bankszakmai bevezető. A makropénzügyi környezet rövid bemutatását követően a bankszakmai áttekintés tanulságait alkalmazom előbb az amerikai SVB-re, majd a svájci Credit Suisse-re.  Elemzésemet következtetésekkel zárom a monetáris politika és a bankszabályozás további alakulását illetően.

Időzített bombán ücsörög az a cég, amelyik túlzásba viszi a devizapiaci szerencsejátékot

Időzített bombán ücsörög az a cég, amelyik túlzásba viszi a devizapiaci szerencsejátékot

Kicsit messziről, időszámításunk előtt 400 körül kezdem ezt a devizapiaci történetet. Van rá okom. Igazuk van ugyanis azoknak a cégvezetőknek, akik azt gondolják, hogy a devizapiacok kivételes lehetőséget kínálnak most számukra. Csak nem azt és nem úgy, ahogy arra közülük sokan fogadnak. A vállalati árfolyamkockázatok kezelése minden devizakitettséggel rendelkező cég számára kötelező – ez azonban nem azonos a spekulációval. Előbbi viharos időben is ellenállóvá teheti a vállalkozást. Utóbbi ott, ahol ez nem a főtevékenység, percek alatt tüntetheti el évtizedek munkáját.

Tökéletes vihar csapott le az autópiacra

Tökéletes vihar csapott le az autópiacra

Az utóbbi időben számos kihívással szembesült a járműipar: a technológiaváltás és a COVID-járvány következtében akadozó ellátási láncok egyaránt nehezítették a terepet, a legutóbbi csapás pedig a benzin és gázolaj árának jelentős növekedése volt. Hogyan hat mindez az autószektorra és a lakossági gépjárműhasználati szokásokra?

Időbüntetés a tőzsdéken: kegyetlen eseteket mutat a múlt

Időbüntetés a tőzsdéken: kegyetlen eseteket mutat a múlt

Időbüntetés a tőzsdéken az, amikor egy instrumentum hosszú időn át nem tud élete új csúcsára emelkedni. Egyedi részvényekben az amerikai piacon a 2021-es és 2022-es évben rengeteg hosszú időbüntetést láthattunk a 80-90 százalékot zuhanó papírokban. Kilenc hónaposnál hosszabb S&P 500 indexszintű időbüntetés azonban 2009 óta nem volt. Sokan nem is hiszik el, hogy létezhet ilyen, ám a részvénypiaci múlt kegyetlen eseteket tud mutatni.

Amikor a kereskedési tervet egy nap alatt ki lehet dobni a kukába (1. rész)

Amikor a kereskedési tervet egy nap alatt ki lehet dobni a kukába (1. rész)

A koronavírus globális járvánnyá válásának pillanata, az erre reagáló Fed végtelen pénznyomtatási bejelentése, a Pfizer-BioNTech vakcinahír, illetve a Fed szigorítási folyamatának a kezdete abban hasonlít a két hete kitört orosz-ukrán háborúra, hogy nagyhatású gamechanger eseményként teljesen átrendezte a tőkepiaci kereskedés menetét. Az ilyen pillanatok hatalmas nehézsége az, hogy villámgyorsan ki kell dobnunk a korábbi világképünket és az ezzel harmonizáló kereskedési stratégiánkat a kukába.

Ugye te sem akarsz meglepetést? Nagyon nem mindegy, hogyan fektetsz be 2021-ben

Ugye te sem akarsz meglepetést? Nagyon nem mindegy, hogyan fektetsz be 2021-ben

Bár 2020 is egy kifejezetten izgalmas év volt, azért 2021 is számos meglepetést tartogathat még, amelyek kihatással lesznek a befektetések világára. A Fidelity legfrissebb elemzésében összegyűjtötte, hogy mire lehet számítani, illetve mire lesz érdemes figyelni idén a tőkepiacokon. Makrogazdasági szempontból a költségvetési politika, az infláció, és az USA új elnöki terminusa kapja a főszerepet. Emellett érdemes lesz figyelni a monetáris és költségvetési lépések kötvénypiacra gyakorolt hatásaira. Érdekes kérdés lesz még az is, hogy hogyan fogják kezelni a kormányok által a kieső gazdasági kereslet pótlására tett erőfeszítések során felhalmozott, jelentős összegű államadósságot. A részvénypiacok szempontjából pedig annak lesz fontos szerepe, hogy a gazdasági realitás végül képes lesz-e igazolni a túláradó befektetői optimizmust. Mindemellett az elemzés kitér arra is, hogy az ingatlanpiacon várhatóan milyen trendek fognak dominálni.

Miért lenne embertelen a technológiai fejlődés?

Miért lenne embertelen a technológiai fejlődés?

Tavaly év közben éppen a Portfolio - a koronavírus miatt - online formában megtartott konferenciáján nekem is volt szerencsém beszélni róla, hogy a járványhelyzet felpörgette a digitalizációt. A korlátozások nyomán ugrásszerűen nőtt a távmunkában dolgozók aránya, mindenki videokonferenciázik, online rendel, weboldalt fejleszt, felhőbe költözik. A jóslat pedig úgy szól, hogy csak részleges lesz a visszarendeződés a fertőzésveszély visszaszorulása után.

Új EU-pénzek Magyarországon: a jóból is megárt a sok!

Új EU-pénzek Magyarországon: a jóból is megárt a sok!

Olvasom a Portfolio hasábjain Essősy Zsombor cikkét, miszerint az országra 2021-től zúduló uniós forrásoknak hála az újév napjával a magyar gazdaság aranykora köszöntött ránk. A szerző lelkesedésének értékén mit sem ront, hogy a tervszerűen „fejnehézre” hangolódó 2021-2027 közötti időszak első másfél éve egyben a tanácsadó iparág számára is elhozhatja a kánaánt, a piac valamennyi szereplőjével együtt izgatottan és érdeklődve várjuk a vélhetően minden korábbit felülmúló pályázati dömpinget. A forrásbőség piedesztálra emelése azonban véleményem szerint nem szerencsés megközelítése a ránk váró időszaknak. A számolatlanul elérhető pénztömeg önmagában ugyanis nem feltétlenül jelent előnyt egy nemzetgazdaság számára. Ellenkezőleg, akár átok is lehet a vélt áldás helyett.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.