A visszapattanásban bajnok iparág: sokan nem hittek benne, mégis bizonyított a szállodák világa
Ingatlan

A visszapattanásban bajnok iparág: sokan nem hittek benne, mégis bizonyított a szállodák világa

Portfolio
A szállodapiacnak megvannak a szektorspecifikus kockázatai, az egyéb eszközosztályokkal összevetve vannak előnyei és hátrányai, mindezekkel együtt azonban érdemes sokkal nagyobb figyelmet fordítani rá a közeljövőben befektetői szempontból. Mint az elmúlt 2,5 év is bizonyítja, alig van még egy ennyire reziliens iparág, szinte hihetetlen az a léptékű felépülés, ami lezajlott a szemünk előtt az utóbbi időben – hangzott el a Portfolio Property Investment Forum 2022 konferenciájának egyik délutáni panelbeszélgetésén, ahol választ kaphattak az érdeklődők arra is, hogy milyen távú megtérülésre lehet számítani a szektorban.

A Hotelpiac - Visszatértünk? című panelbeszélgetés során bevezetőként elhangzott, hogy talán egyetlen olyan reziliens iparág sincs, mint amilyennek a szállodaipar bizonyult az elmúlt 2,5 év történéseinek fényében. "A Covid miatt ugyan bizonytalanná vált a jövője, ahogy az is, hogy vajon érvényesek-e a fundamentumok, melyek alapján a különböző üzleti tervek készültek, de azóta már tudjuk, hogy egy egészen különleges nemzetközi felépülés történt az egész világon" – mondta el Takács Márton, a Moore Hungary hotel és turizmus nemzetközi iparági vezetője.

A szállodakihasználtsági világátlag 2022 első félévében 56,2 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 43,7 százalékkal, ezen belül is az európai szállodapiac tudta a legnagyobb mértékű növekedést produkálni egy év alatt.

Ellenállóképessége tehát hihetetlenül egyedi és különleges. Persze az infláció, az energiaárak és a munkaerő olyan kihívások, melyek a szállodaipart is nagyon nagy mértékben érintik, sőt, talán még jobban is, mint az egyéb eszközosztályokat. Ennek ellenére a tőzsdén a vezető szállodaláncok értékpapírjai az elmúlt években komoly volatilitással, de tendenciózusan óriási növekedést tudtak bemutatni. Ezek a számok nem azt mutatják, hogy a szektor elesett volna.

Különleges eszközosztály

„A turizmus kezd hozzászokni a pandémiához, már nem látszik különleges körülménynek, ugyanakkor egy üzleti szálloda működését, amilyet mi is üzemeltetnek, nem befolyásolja oly mértékben a pandémia, mint a turistákra épülőt” - világított rá az egyik legalapvetőbb különbségre Szűcs Gyula, a SZINORG Universal Zrt. elnök-vezérigazgatója.

"A hotel azért más, mint a többi eszközosztály, mert kevés itt a tranzakció, és általában azok sem publikusak, így nehéz megmondani, mennyi a tényleges hozam. Az irodatranzakció például sokkal gyakoribb. Jó megoldás lenne erre a problémára, ha átláthatóbbá tennék az árazást. Tulajdonképpen ez a kulcs. Ha ez megvan, onnantól kezdve a befektetők is sokkal szívesebben jönnek be erre a piacra" – fejtette ki véleményét Erdei Bálint, a RedWood Real Estate Holding vezérigazgatója.

"A Diófa asztalára is egyre gyakran kerül szállodai befektetési lehetőség, külföldiek és magyarok is, melyekkel lehetne tovább diverzifikálni az portfóliójukat, ám egyelőre azt gondolják, hogy a kétszámjegyű hozamoknál lesz keresnivalójuk a szállodafejlesztésben" - ismertette Oláh Márton, a Diófa Alapkezelő Zrt. igazgatósági tagja személyes véleményét. A napi árazásból kifolyólag a szálloda érdekes világ, nem hasonlít az irodapiachoz, ott ugyanis sokkal merevebbek a bérleti díj érvényesítésének a lehetőségei.

Property Investment Forum 2022
Kép forrása: Portfolio/Mónus Márton

Középtávú megtérülés

"Ugyan valamennyi ingatlanosztályban érdekelt a Wing Zrt., de vannak köztük megítélésbeli különbségek, pedig köztudott, hogy a szállodaipart nem egy-két év teljesítménye alapján kell megítélni. Kész csoda, hogy a mostani már a felzárkózás, a visszarendeződési időszak, miközben még csak nemrég szüntették meg hivatalosan a pandémiát" – szögezte le Takács Ernő, az IKF elnöke, a WING Zrt. szállodák, kiskereskedelmi projektekért felelős vezérigazgató-helyettese.

A szálloda szakmában kiépült egy önálló üzletág, a revenue menedzsment, amely azon dolgozik, hogy a lehető legtöbb pénzért tudja értékesíteni a szállodai kapacitását – nemcsak szobaár, vendéglátás tekintetében is. Többek között éppen ezért

a finanszírozóknak és a befektetőknek is el kell fogadni, hogy ennek az üzletágnak vannak saját szabályai, és ha valaki középtávú megtérülésre árazza, az nem fog csalódni

-összegezte az elnök.

2022: a szállodák éve

A Hospitality Inside magazin tőkepiacok bevonásával készült felmérése szerint 2022 augusztusában nagyobb mennyiségű, még allokálatlan tőke áll rendelkezésre alapoknál és a privát szektorban is, és az látszik, hogy a szállodaszektor iránti érdeklődés egyre erősödik.

Ezzel az összes résztvevő egyetértett, mindannyian hisznek a pozitív jövőben, ugyanakkor tudják, a visszatérés nem lesz egyszerű. De azt már régóta tudjuk, hogy Budapest jó desztináció, ahol a minőségi, izgalmas dolgokra szükség van és lesz is. A szállodaiparnak megvannak a sajátosságai, megvannak a szektorspecifikus kockázatai, az egyéb eszközosztályokkal összevetve vannak előnyei és hátrányai, de abban biztosak lehetünk, hogy a nehéz helyzetek nem tartanak örökké.

A konferencia további besázmolói:

Címlapkép: Mónus Márton/Portfolio

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1