A visszapattanásban bajnok iparág: sokan nem hittek benne, mégis bizonyított a szállodák világa
Ingatlan

A visszapattanásban bajnok iparág: sokan nem hittek benne, mégis bizonyított a szállodák világa

Portfolio
A szállodapiacnak megvannak a szektorspecifikus kockázatai, az egyéb eszközosztályokkal összevetve vannak előnyei és hátrányai, mindezekkel együtt azonban érdemes sokkal nagyobb figyelmet fordítani rá a közeljövőben befektetői szempontból. Mint az elmúlt 2,5 év is bizonyítja, alig van még egy ennyire reziliens iparág, szinte hihetetlen az a léptékű felépülés, ami lezajlott a szemünk előtt az utóbbi időben – hangzott el a Portfolio Property Investment Forum 2022 konferenciájának egyik délutáni panelbeszélgetésén, ahol választ kaphattak az érdeklődők arra is, hogy milyen távú megtérülésre lehet számítani a szektorban.

A Hotelpiac - Visszatértünk? című panelbeszélgetés során bevezetőként elhangzott, hogy talán egyetlen olyan reziliens iparág sincs, mint amilyennek a szállodaipar bizonyult az elmúlt 2,5 év történéseinek fényében. "A Covid miatt ugyan bizonytalanná vált a jövője, ahogy az is, hogy vajon érvényesek-e a fundamentumok, melyek alapján a különböző üzleti tervek készültek, de azóta már tudjuk, hogy egy egészen különleges nemzetközi felépülés történt az egész világon" – mondta el Takács Márton, a Moore Hungary hotel és turizmus nemzetközi iparági vezetője.

A szállodakihasználtsági világátlag 2022 első félévében 56,2 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 43,7 százalékkal, ezen belül is az európai szállodapiac tudta a legnagyobb mértékű növekedést produkálni egy év alatt.

Ellenállóképessége tehát hihetetlenül egyedi és különleges. Persze az infláció, az energiaárak és a munkaerő olyan kihívások, melyek a szállodaipart is nagyon nagy mértékben érintik, sőt, talán még jobban is, mint az egyéb eszközosztályokat. Ennek ellenére a tőzsdén a vezető szállodaláncok értékpapírjai az elmúlt években komoly volatilitással, de tendenciózusan óriási növekedést tudtak bemutatni. Ezek a számok nem azt mutatják, hogy a szektor elesett volna.

Különleges eszközosztály

„A turizmus kezd hozzászokni a pandémiához, már nem látszik különleges körülménynek, ugyanakkor egy üzleti szálloda működését, amilyet mi is üzemeltetnek, nem befolyásolja oly mértékben a pandémia, mint a turistákra épülőt” - világított rá az egyik legalapvetőbb különbségre Szűcs Gyula, a SZINORG Universal Zrt. elnök-vezérigazgatója.

"A hotel azért más, mint a többi eszközosztály, mert kevés itt a tranzakció, és általában azok sem publikusak, így nehéz megmondani, mennyi a tényleges hozam. Az irodatranzakció például sokkal gyakoribb. Jó megoldás lenne erre a problémára, ha átláthatóbbá tennék az árazást. Tulajdonképpen ez a kulcs. Ha ez megvan, onnantól kezdve a befektetők is sokkal szívesebben jönnek be erre a piacra" – fejtette ki véleményét Erdei Bálint, a RedWood Real Estate Holding vezérigazgatója.

"A Diófa asztalára is egyre gyakran kerül szállodai befektetési lehetőség, külföldiek és magyarok is, melyekkel lehetne tovább diverzifikálni az portfóliójukat, ám egyelőre azt gondolják, hogy a kétszámjegyű hozamoknál lesz keresnivalójuk a szállodafejlesztésben" - ismertette Oláh Márton, a Diófa Alapkezelő Zrt. igazgatósági tagja személyes véleményét. A napi árazásból kifolyólag a szálloda érdekes világ, nem hasonlít az irodapiachoz, ott ugyanis sokkal merevebbek a bérleti díj érvényesítésének a lehetőségei.

Property Investment Forum 2022
Kép forrása: Portfolio/Mónus Márton

Középtávú megtérülés

"Ugyan valamennyi ingatlanosztályban érdekelt a Wing Zrt., de vannak köztük megítélésbeli különbségek, pedig köztudott, hogy a szállodaipart nem egy-két év teljesítménye alapján kell megítélni. Kész csoda, hogy a mostani már a felzárkózás, a visszarendeződési időszak, miközben még csak nemrég szüntették meg hivatalosan a pandémiát" – szögezte le Takács Ernő, az IKF elnöke, a WING Zrt. szállodák, kiskereskedelmi projektekért felelős vezérigazgató-helyettese.

A szálloda szakmában kiépült egy önálló üzletág, a revenue menedzsment, amely azon dolgozik, hogy a lehető legtöbb pénzért tudja értékesíteni a szállodai kapacitását – nemcsak szobaár, vendéglátás tekintetében is. Többek között éppen ezért

a finanszírozóknak és a befektetőknek is el kell fogadni, hogy ennek az üzletágnak vannak saját szabályai, és ha valaki középtávú megtérülésre árazza, az nem fog csalódni

-összegezte az elnök.

2022: a szállodák éve

A Hospitality Inside magazin tőkepiacok bevonásával készült felmérése szerint 2022 augusztusában nagyobb mennyiségű, még allokálatlan tőke áll rendelkezésre alapoknál és a privát szektorban is, és az látszik, hogy a szállodaszektor iránti érdeklődés egyre erősödik.

Ezzel az összes résztvevő egyetértett, mindannyian hisznek a pozitív jövőben, ugyanakkor tudják, a visszatérés nem lesz egyszerű. De azt már régóta tudjuk, hogy Budapest jó desztináció, ahol a minőségi, izgalmas dolgokra szükség van és lesz is. A szállodaiparnak megvannak a sajátosságai, megvannak a szektorspecifikus kockázatai, az egyéb eszközosztályokkal összevetve vannak előnyei és hátrányai, de abban biztosak lehetünk, hogy a nehéz helyzetek nem tartanak örökké.

A konferencia további besázmolói:

Címlapkép: Mónus Márton/Portfolio

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

Kiszámoló

Így is lehet: az adakozás James Bondja

Írtam nemrég a gazdagokról (meg úgy általában a kapzsiságról), azokról, akik annyi pénzt felhalmoznak, hogy fogalmuk sincs, mit tudnának vele kezdeni még az ükunokáik ükunokái is. (Minden r

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
budapest panoráma