Végre egy jó hír - Egy kulcsiparágban hamarosan másodikak leszünk Európában
Ingatlan

Végre egy jó hír - Egy kulcsiparágban hamarosan másodikak leszünk Európában

Portfolio
A Property Investment Forum 2022 konferencián tartott panelbeszélgetésben a résztvevők arról beszélgettek, hogy milyen lehetőséget jelent Magyarország, és a hazai ingatlanpiac számára a beáramló külföldi tőke. Többek között szó esett a távol keleti vállalatok és az akkumulátorgyártás által nyújtott lehetőségekről is.

Székely Ádám az Infogroup tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, valamint a beszélgetés moderátora arról kérdezte a résztvevőket, hogy ők személyesen milyen formában találkoznak a külföldi tőkeáramlással, és mik az eddigi tapasztalataik. Nemes Rudolf, a HelloParks vezérigazgatója elmondta, bérlőik jelentős része akkumulátorgyártással vagy kutatással foglalkozik, és ázsiai háttérrel rendelkezek. Vállalata számára meghatározó, hogy együtt tudnak-e működni a külföldi befektetőkkel. „Jelentős kereslet érkezik például a Samsungtól, nekünk szervezetileg is fel kell készülnünk az együttműködésre, több külföldi kollégát is foglalkoztatunk például a zavartalan kommunikáció érdekében.” – mondta Nemes Rudolf. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az akkumulátorgyártás új távlatokat nyithat meg a hazai logisztikai és ipari ingatlanfejlesztők számára.

Póser Zoltán, Miniszterelnökség vezető-kormányfőtanácsosa, aki korábban az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ vezetője volt elmondta, hogy hiába prognosztizálnak akár tízszeres növekedést a következő évekre, ennek ellenére komoly kihívás előtt áll az akkumulátorgyártás, az elszálló energiaárak miatt ugyanis egyre nehezebb lesz megteremteni a kutatáshoz és gyártáshoz szükséges feltételeket.

Magyarország ilyen szempontból nagyon jól áll, akkumulátorgyártásban jelenleg a harmadikak vagyunk Európában, és a közeljövőben a második helyen leszünk

– mondta a Miniszterlönkség munkatársa. Kemenes László MRICS, Panattoni magyarországi ügyvezető igazgatója is hasonlóan pozitívan nyilatkozott, szerinte a közeljövőben 1-1,5 millió elektromos autóhoz szükséges akkumulátort állíthatunk elő.

A moderátor ezután az akkumulátor tárolás nehézségeire terelte a szót, Nemes Rudolf erre reagálva elmondta, hogy a fokozott tűzveszély miatt valóban kockázatos az akkumulátorok tárolása, a bérlőnek vagy költenie kell az épületre, vagy különálló laktárban lehet csak tárolni, hogy ne jelentsen veszélyt más bérlők termékeire. A témához csatlakozva Kemenes László elmondta, hogy egyben nagy lehetőség és nagy kihívás előtt áll a hazai piac, hiszen legalább 400-500 ezer négyzetméternyi ingatlannak kell megépülnie, hogy a Magyarországra érkező projekteket elássák. Póser Zoltán szerint nem annyira nehéz kérdés az akkumulátorok tárolása mint azt sokan gondolnák: "természetesen nagyon komoly szabályozásokra van szükség, de amennyiben ezek megvalósulnak nem történhet komoly baj, ez nem újdonság, a gyógyszeripar is nagyon hasonlóan működik” – mondta a kormányfőtanácsos.

A konferencia további programjairól írt cikkek alább olvashatók.

Címlapkép forrása: Portfolio/Mónus Márton

Holdblog

Mágikus évkezdés

Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a "mágikus hetes" amerikai tech(hez kötött) papír YTD árfolyamváltozása...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Mekkora lakáshitelt vehetek fel, ha átlagkereső vagyok? - Kiszámoltuk, szívderítő számok jöttek ki
Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?