Portfolio_PIF-4602
Ingatlan

Végre egy jó hír - Egy kulcsiparágban hamarosan másodikak leszünk Európában

Portfolio
A Property Investment Forum 2022 konferencián tartott panelbeszélgetésben a résztvevők arról beszélgettek, hogy milyen lehetőséget jelent Magyarország, és a hazai ingatlanpiac számára a beáramló külföldi tőke. Többek között szó esett a távol keleti vállalatok és az akkumulátorgyártás által nyújtott lehetőségekről is.

Székely Ádám az Infogroup tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, valamint a beszélgetés moderátora arról kérdezte a résztvevőket, hogy ők személyesen milyen formában találkoznak a külföldi tőkeáramlással, és mik az eddigi tapasztalataik. Nemes Rudolf, a HelloParks vezérigazgatója elmondta, bérlőik jelentős része akkumulátorgyártással vagy kutatással foglalkozik, és ázsiai háttérrel rendelkezek. Vállalata számára meghatározó, hogy együtt tudnak-e működni a külföldi befektetőkkel. „Jelentős kereslet érkezik például a Samsungtól, nekünk szervezetileg is fel kell készülnünk az együttműködésre, több külföldi kollégát is foglalkoztatunk például a zavartalan kommunikáció érdekében.” – mondta Nemes Rudolf. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az akkumulátorgyártás új távlatokat nyithat meg a hazai logisztikai és ipari ingatlanfejlesztők számára.

Póser Zoltán, Miniszterelnökség vezető-kormányfőtanácsosa, aki korábban az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ vezetője volt elmondta, hogy hiába prognosztizálnak akár tízszeres növekedést a következő évekre, ennek ellenére komoly kihívás előtt áll az akkumulátorgyártás, az elszálló energiaárak miatt ugyanis egyre nehezebb lesz megteremteni a kutatáshoz és gyártáshoz szükséges feltételeket.

Magyarország ilyen szempontból nagyon jól áll, akkumulátorgyártásban jelenleg a harmadikak vagyunk Európában, és a közeljövőben a második helyen leszünk

– mondta a Miniszterlönkség munkatársa. Kemenes László MRICS, Panattoni magyarországi ügyvezető igazgatója is hasonlóan pozitívan nyilatkozott, szerinte a közeljövőben 1-1,5 millió elektromos autóhoz szükséges akkumulátort állíthatunk elő.

A moderátor ezután az akkumulátor tárolás nehézségeire terelte a szót, Nemes Rudolf erre reagálva elmondta, hogy a fokozott tűzveszély miatt valóban kockázatos az akkumulátorok tárolása, a bérlőnek vagy költenie kell az épületre, vagy különálló laktárban lehet csak tárolni, hogy ne jelentsen veszélyt más bérlők termékeire. A témához csatlakozva Kemenes László elmondta, hogy egyben nagy lehetőség és nagy kihívás előtt áll a hazai piac, hiszen legalább 400-500 ezer négyzetméternyi ingatlannak kell megépülnie, hogy a Magyarországra érkező projekteket elássák. Póser Zoltán szerint nem annyira nehéz kérdés az akkumulátorok tárolása mint azt sokan gondolnák: "természetesen nagyon komoly szabályozásokra van szükség, de amennyiben ezek megvalósulnak nem történhet komoly baj, ez nem újdonság, a gyógyszeripar is nagyon hasonlóan működik” – mondta a kormányfőtanácsos.

A konferencia további programjairól írt cikkek alább olvashatók.

Címlapkép forrása: Portfolio/Mónus Márton

giorgia meloni olaszország
tőzsde
Putyin: Elavulttá vált a liberális eszme
putyin shutter
porsche taycan
orosz ukrán háború ukrajna katona fegyver donbasz konfliktus stock donyec donyeck

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
új építésű lakás