Kezdődik? Jövő héten hozzányúlhat a kamathoz a Magyar Nemzeti Bank!

Kezdődik? Jövő héten hozzányúlhat a kamathoz a Magyar Nemzeti Bank!

A monetáris tanács jövő heti ülésén döntés születhet a kamatfolyosó szűkítéséről, a felső kamatplafon jelentős csökkentésével - derül ki Virág Barnabás szavaiból. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke a vg.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a 18 százalékos irányadó kamat változtatására csak az ezt követő üléseken kerülhet sor.

Kihirdette a kormány, hogyan nyúl bele újra a kamatokba

Kihirdette a kormány, hogyan nyúl bele újra a kamatokba

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerdán megjelent közleményével összhangban az esti közlönyben ki is hirdette a kormány azt a döntését, amivel az MNB irányadó eszközébe is belepiszkál.

Szigorú Fed-mondatok húzták másfél hónapos csúcsra a dollárt

Szigorú Fed-mondatok húzták másfél hónapos csúcsra a dollárt

Az amerikai jegybank január 31. és február 1. közötti találkozójának ma megjelent jegyzőkönyve arra utal, hogy a Fed eltökélt az inflációellenes kamatpolitika folytatásában. Bár a tagok jelezték, nyitottak arra, hogy még ebben az évben lezárják a szigorítási ciklust, ám az elmúlt napok döntéshozói megszólalásaival együtt visszakúszott a várakozásokba, hogy a jegybank visszatár a nagyobb, 50 bázispontos kamatemelésekhez. Ere utal az is, hogy a jegyzőkönyv megjelenése után a dollár erősödött.

Effektív a mai jegybanki kamatdöntés

Effektív a mai jegybanki kamatdöntés

Mai egyhetes betéti tenderére közel 10 ezer milliárd forint értékben érkezett be ajánlatot az MNB-hez, a jegybank a várakozásoknak megfelelően mindet el is fogadta. Ezzel a továbbra is 4%-os a jegybank irányadó kamata.

Megindult a forint, mi lesz a törlesztőrészletekkel?

Megindult a forint, mi lesz a törlesztőrészletekkel?

A magas infláció miatt a jegybank kamatemelésre kényszerült, ennek egy része már megjelent a piaci hitelkamatokban, a változó kamatozású hitellel rendelkező adósok egyre nagyobb hányada találkozik kétszámjegyű törlesztőrészlet-emelkedéssel. Eközben az MNB eddigi lépései hatástalannak bizonyultak, a forint történelmi mélypontjára gyengült, ami további kamatemeléseket hozhat. Milyen tényezők okozzák a hitelek drágulását, hogyan hat ez a hitelesekre és a hitelfelvétel előtt állókra? Mit hozhat a közeljövő? Erről beszélgetett a Portfolio podcast adásában két  elemzőnk, Madár István és Palkó István.

Fokozatosan leáll az állampapírvásárlásokkal az MNB!

Fokozatosan leáll az állampapírvásárlásokkal az MNB!

A várakozásoknak megfelelően 30 bázisponttal emelte irányadó kamatát mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, 15 órakor pedig megjelent a döntés indoklása is. Ebben nem is a kamatdöntés indoklása volt a legnagyobb meglepetés, hanem az a bejelentés, hogy a mai nappal a Monetáris Tanács az állampapír-vásárlási program fokozatos, a piaci stabilitás fenntartásának szempontjait figyelembe vevő kivezetésének megindítása mellett döntött. Ezzel párhuzamosan a monetáris tanács a mai ülésén a Növekedési Kötvényprogram keretösszegét 400 milliárd forinttal 1550 milliárd forintra emelte.

Nagy Márton: egyszeri volt az MNB lépése, nincs erős iránymutatás

Az MNB keddi szigorítása egyszeri volt, a jegybank nem tud erős előretekintő iránymutatást adni, mert bizonytalan a külső környezet. Sok jegybank adatvezérelt üzemmódban van, ahogy az MNB is, amely negyedévente az inflációs jelentés függvényében fog dönteni a monetáris politikájáról - mondta Nagy Márton, az MNB alelnöke.

Londoni elemzők: egyelőre nem kell szigorítania az MNB-nek

Londoni pénzügyi elemzők egybehangzó véleménye szerint jelenleg nem érvényesül semmiféle olyan makrogazdasági vagy piaci tényező, amely a monetáris politika rövid időn belüli szigorítására késztetné a Magyar Nemzeti Bankot (MNB).

Nagy Márton: 2019-ig vagy még tovább változatlan maradhat a kamat

2019-ig, vagy esetleg még tovább változatlan maradhat az irányadó kamat Magyarországon - mondta Nagy Márton a Reutersnek adott interjújában. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a lefelé mutató inflációs kockázatok erősödtek, a várakozások nagyon alacsony szinten horgonyzottak. A 3 hónapos betét további korlátozása "nem zárható ki". Nagy nem lát túlhevülésre utaló jeleket a lakáspiacon.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Annyira súlyos a válsághelyzet Németországban, hogy az már nem is igaz
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.