FONTOS Az utolsó pillanatban kapta össze magát a NATO – Fordulat jöhet a háborúban?
Felrázhatja az egész ingatlanpiacot a digitális nomádok megjelenése
Ingatlan

Felrázhatja az egész ingatlanpiacot a digitális nomádok megjelenése

2030-ra 300 millió digitális nomád lehet a világon, vagyis olyan munkavállaló, akinek a munkája 100 százalékban az online térben zajlik, nincs helyhez kötve, így a világ szinte bármelyik pontjáról dolgozhat. Ez a fajta növekedés az ingatlanpiacot is alaposan felforgathatja, teljesen új hatásokat eredményezve mind a lakás, mind az irodapiacot nézve.

Bár a digitális nomád kifejezés már néhány éve velünk van, eddig csak kevesek – globálisan néhány millió munkavállaló – kiváltsága volt ez a fajta munkavégzés. Az előttünk álló 9 évben azonban ez drasztikusan megváltozhat. Ahogy a technológia egyre szélesebb tömegek számára teszi lehetővé az online munkavégzést, úgy fog megemelkedni - a mostani néhány milliós szintről egy évtizeden belül akár 300 millió fölé - világszerte a digitális nomádok száma.

Milyen az átlagos digitális nomád?

Amellett, hogy teljes mértékben az online térben dolgoznak, így teljesen hely és országfüggetlen a tevékenységük, az így dolgozó munkavállalók átlagosan 38 évesek, 31 százalékuk nő, 69 százalékuk férfi, 54 százalékuk folyamatosan utazik, 70 százalékuk évente több mint 5 országot látogat meg és 90 százalékuk kifejezetten elégedett a munkájával – mondta el Boris Pavlov, a Flat Manager alapítója az Unissu és a Property Forum által közösen szervezett konferencián.

A fentiek alapján sokan elgondolkodhatnak azon, hogy milyen jellegű munkák azok, amelyeket ilyen formában, ilyen körülmények között lehet végezni. Erre az alábbi ábra adja meg a választ, amin jól látszik, hogy kimondottan informatikával mindössze 12 százalék foglalkozik, ami mellett az online marketingtől kezdve a kreatív szolgáltatásokon át a kutatásig sok minden megtalálható.

A digitális nomádok száma jelenleg 10 millió körül lehet, a következő években azonban ez jelentősen megemelkedhet. A koronavírus-járvány megjelenése természetesen ezt is megakasztotta, de hosszabb távon az egyre olcsóbb és gyorsabb utazások, az egyre olcsóbb és gyorsabb internet, és az egyre nagyobb számú helyfüggetlen munkalehetőség mind ebbe az irányba mutat. Öt éven belül akár 145 millió munkavállaló is dolgozhat így, amelyből az Egyesült Államok részesedése az 50 milliót is megközelítheti.

Ingatlanpiaci hatások

A fenti folyamatok az ingatlanpiacra is erős hatással lesznek. Csökkenhet a saját tulajdonú lakások aránya, növekedhet a coworking irodák száma és aránya, emellett a közösségi lakhatás is előtérbe kerül.

A lakáspiacon a bérleti konstrukciók során növekednie kell a rugalmasságnak, a minimum vagy maximum bérleti idők kikophatnak a rendszerből, nem lesznek elkülönítve a rövid, közép és hosszútávú bérlések. A bérléseket a szintén digitális térben működő erre szakosodott ügynökségek láthatják el, felhasználva a virtuális valóság adta lehetőségeket.

A ma még különlegesnek számító virtuális túrák a jövőben alapelvárások lehetnek, különösen akkor, ha valaki egy más országból, vagy más kontinensről köti meg a bérleti szerződést. Ezzel természetesen a digitális szerződések is teret nyernek majd. Az Airbnb-hez hasonló felületen működő ingatlanmenedzsment szolgáltatások a mindennapok részei lesznek, ahogy az ingatlanok berendezéséhez kapcsolódóan a raktározási és logisztikai szolgáltatások iránt is növekedni fog az igény. A wifi, bár ez már sok helyen ma is így van, olyan alapelvárás lesz, mint az elektromosság, vagy a vezetékes víz.

A fenti folyamatok az ingatlanfejlesztések és ingatlanbefektetések esetében is meg fognak jelenni, a built to rent modell, vagyis a bérbeadásra fejlesztett ingatlanokon keresztül. Teret fognak nyerni a jó minőségű, fenntartható épületek, ahol biztosított a teljes ingatlanmenedzsment, jelen vannak a közösségi terek és a coworking irodaterületek. Ettől függetlenül a digitális nomádok is lehetnek ingatlantulajdonosok, azonban ez főként befektetési célú vásárlásként jelenhet meg a piacon mindaddig, amíg az utazások során szerzett élmények és tapasztalatok után a letelepedés mellett nem döntenek.

Területi hatások

Az ingatlanpiac ágazatai közül tehát a lakó, az iroda és a logisztikai piacon is érezhetjük majd a hatásokat, de területileg az egyes nagyvárosokban is változások jöhetnek. A gazdasági növekedéssel együtt az Egyesült Államok és Nyugat-Európa nagyvárosaiban a megélhetési költségek is ugrásszerűen megemelkedtek, így már kevésbé vonzók az átlagjövedelemmel rendelkezők számára. New York lakossága például 2016 óta kis mértékben ugyan, de folyamatosan csökken, és az előttünk álló évtizedben a technológia adta munkahelyi szabadság hatására San Francisco, Los Angeles vagy akár Európában London és Párizs is veszíthet népszerűségéből. Ezzel szemben a kisebb városok, vagy az olcsóbb fővárosok kedvelt célpontjai lehetnek a digitális nomádoknak, ahol mindez jó alapot adhat a helyi ingatlanpiac további fejlődésének.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
raktár, logisztika, csarnok, ipari ingatlan