Megszólalt az Európai Bizottság a magyar fizetésekről

Megszólalt az Európai Bizottság a magyar fizetésekről

A feszes munkaerőpiac és a legkisebb bérek jelentős emelése miatt igen magas bérdinamika alakult ki Magyarországon az Európai Bizottság friss jelentése szerint. Az előrejelzés szerint a gazdasági fellendülés várhatóan növeli a munkaerő iránti keresletet és alacsonyan tartja a munkanélküliséget. Mindeközben azonban a bérdinamika le fog lassulni, így a munkaerőköltség növekedése visszafogottabb lehet.

Nem hitted volna, hogy mekkora a bérszakadék Magyarországon

Nem hitted volna, hogy mekkora a bérszakadék Magyarországon

Magyarországon a dolgozók több mint kétharmada az átlagbér alatti összeget visz haza – derült ki a KSH adataiból, amelyet a Portfolio kérésére közölt a hivatal. Az exkluzív adatok azt mutatják, hogy népesség legjobban és a legrosszabbul kereső 10%-ának bére között nyolc-kilencszeres a különbség, de még a kilencedik decilis (második legjobban kereső tized) és a tizedik között is kétszeres. Cikkünkben bemutatjuk, hogy ki mennyi pénzt vihet haza, és azt is, hogy mi az oka a nagynak látszó szakadéknak.

Esik az argentin infláció, de még mindig fájdalmasan magas

Az argentin havi infláció májusban 2022 óta a legalacsonyabb volt Javier Milei megszorító intézkedései közepette, de az éves infláció még mindig közel 300%. Az élelmiszerárak továbbra is meghaladják a fizetéseket, így sokan nem érzik az előnyöket.

Zöld vízió a változásért: több adó, de kiterjedtebb állami támogatás

Zöld vízió a változásért: több adó, de kiterjedtebb állami támogatás

Anglia és Wales Zöld Pártja bemutatta a választási programját a július 4-én esedékes voksolás előtt, melynek a "Valódi remény, valódi változás" nevet adták. A párt nem titkolja, hogy elsősorban a tehetős embereket sújtó adóemeléseket vezetnének be, hogy javítsanak az állam által nyújtott közszolgáltatások minőségén.

Minden, amit a nyári diákmunkáról tudni érdemes

Minden, amit a nyári diákmunkáról tudni érdemes

A nyár közeledtével fontos, hogy felhívják a figyelmet a diákok munkavégzésével kapcsolatos speciális szabályokra, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a diákmunkára vonatkozó munkavédelmi és munkaügyi tájékoztatóját.

Nagyot nőtt a diákok órabére: ennyit lehet keresni az egyes munkakörökben

Nagyot nőtt a diákok órabére: ennyit lehet keresni az egyes munkakörökben

Június kezdetére az érintett cégek többsége már meghirdette, mely pozíciókra keres diákmunkásokat az idei nyári szezonban. Az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint a munkáltatók vendéglátási, idegenforgalmi munkára átlagosan 1800 forintos órabért kínálnak, adminisztrációs feladatok és irodai asszisztencia esetében 1900 forintra, míg gyártási, logisztikai és kereskedelmi feladatok ellátása során 1950-2000 forint közötti órabérre számíthatnak a jelentkezők. Ennél magasabb órabérre főként azok a diákok pályázhatnak, akiket üzleti kiszolgáló központokban vagy call centerekben alkalmaznak – itt 2100 forint az átlagosan megkereshető órabér –, az IT-területen pedig ez az átlag már a 2500 forintot is meghaladja.

Elszállt  a diákok fizetése

Elszállt a diákok fizetése

Dinamikusan emelkednek a diákmunka-órabérek, Meló-Diák elnök-vezérigazgatója szerint idén már az országos átlag is 2000 forint felett alakulhat.

Megjött a béradat Magyarországról, amire mindenki várt

Megjött a béradat Magyarországról, amire mindenki várt

Délelőtt közzétette a márciusi béradatokat a KSH, amely arról tanúskodott, hogy jelentősen nőttek a keresetek. Késő délután pedig frissült a jövedelmi ötödök szerinti adatsor is. Ebből kiderült, hogy a felső ötödbe esők bruttó átlagkeresete közel ötszöröse a legalsó kereseti ötödben lévők átlagának. A legrosszabbul keresők bére azonban 19,4%-kal nőtt, míg a legjobban keresőké 13,3%-kal.

Már 658 ezer forint a bruttó átlagbér Magyarországon

Már 658 ezer forint a bruttó átlagbér Magyarországon

Márciusban is gyorsan nőttek a keresetek Magyarországon a KSH friss adatai szerint. A költségvetési szférában gyorsabb volt az emelkedés, mint a vállalatoknál, ám nagyon úgy tűnik, hogy a magas bérdinamika a cégeknél is kitart.

Most a valóság írta át a statiszikát?

Most a valóság írta át a statiszikát?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a legutóbbi kiskereskedelmi adatközlésénél visszamenőleg több évre módosított a számokon. Ez önmagában nem meglepő, hiszen a statisztikusok gyakran élnek becsléssel és ahogy egyre több adat áll a rendelkezésükre, úgy javítják a korábban közzétett adatokat. Ez a mostani kiigazítás azonban trendmódosító volt.

Megszólalt az EU: magas a költségvetési hiány, idén nő az államadósság Magyarországon

Megszólalt az EU: magas a költségvetési hiány, idén nő az államadósság Magyarországon

Magyarország GDP-je a magas infláció és a magas kamatlábak, valamint a gyengébb külső kereslet miatt csökkenést mutatott tavaly, a háztartások vásárlóerejének javulásával és a finanszírozási feltételek enyhülésével viszont fokozatos fellendülés várható - írja az Európai Bizottság elemzése. Az infláció visszaesett a korábbi nagyon magas szintről, de a fogyasztás élénkülése, illetve az erőteljes nominálbér-növekedés várhatóan visszafogja majd a további csökkenést. Az államháztartási hiány továbbra is magas marad, a GDP-arányos államadósság pedig az idén várhatóan kismértékben nőni fog.

Miért nem tudnak a magyarok visszatérni a boltokba?

Miért nem tudnak a magyarok visszatérni a boltokba?

Kiábrándítóan alakult a februári hazai kiskereskedelmi forgalom, amely annak ellenére fordult csökkenőbe, hogy az embereknek több az elkölthető jövedelme. De vajon hogy alakult mindez a környező országokban? Ezt néztük meg 2019 eleji bázison, akkor bő egy évvel jártunk a koronavírus-járvány kirobbanása előtt.

Felrobban a fizikai dolgozók bére Magyarországon

Felrobban a fizikai dolgozók bére Magyarországon

2023 negyedik negyedévének végére 1952 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint. Ez 19,8 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakában tapasztalt 1630 forinthoz képest. A felsőbb bérkategóriákban mérsékeltebb volt a bérek növekedése: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2022 negyedik negyedévéhez képest 10,3 százalékos bérnövekedést tapasztalt.

Óriási a bérszakadék Magyarországon

Óriási a bérszakadék Magyarországon

A legalacsonyabb keresetűek tavaly bruttó 244 ezer forintot kaptak, míg a legjobban kereső 20% bruttója 1 millió 240 ezer volt. A különbség kissé csökkent: az első ötöd bére 17,5%-kal nőtt, míg az ötödik ötödben lévőké 12%-kal emelkedett.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.