Zsiday, Madár: megbűnhődünk, csak nem tudni, mikor

Zsiday, Madár: megbűnhődünk, csak nem tudni, mikor

Ha a jelenlegihez hasonló mértékű költségvetési deficittel fut tovább Magyarország, előbb-utóbb a piacok megbüntetik, ez a tapasztalat. A magyar gazdaságpolitika új vezetője Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki a magas nyomású gazdaságban hisz, magas növekedéssel, potenciálisan magas költségvetési hiánnyal, aminek számos kockázata van. A hazai makropályával kapcsolatban sok a kérdőjel, 2024 ugyanakkor jobb lehet, mint 2023 volt, ami viszont még meg is erősítheti a kormányt abban a hitében, hogy jó úton jár. De hogy szállt el Magyarországon a büdzsé hiánya ilyen drasztikusan, és ha új ura is van a kormányzati gazdaságpolitikának, van-e ura a költségvetésnek? Egyebek mellett ezekről a témákról – és persze a kilátásainkról – kérdeztük Zsiday Viktort, a Citadella Alap portfóliókezelőjét, valamint Madár Istvánt, lapunk vezető makrogazdasági elemzőjét a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

Zsiday: meg kell fizetni a költségvetési hiány árát, a végső eredmény több évnyi stagfláció

Zsiday: meg kell fizetni a költségvetési hiány árát, a végső eredmény több évnyi stagfláció

A költségvetés valós helyzetét jól tükröző mutató alapján visszajutottunk a 2006-os szintekre: a hiány megugrott, ennek pedig nagy ára lehet. Főként, ha a kormányzat nem próbál meg kiigazításokat végrehajtani. De a költségvetés egyenlegjavulása is kisebb kiadásokat és/vagy magasabb adókat jelent, mindkettő alacsonyabb életszínvonalat, kisebb gazdasági növekedést okoz. Ha ezt elodázzák, akkor a következő külső sokk eljövetelekor ismét jelentős gazdasági visszaesésre számíthatunk, ugyanis a megszorításokat akkor kell majd végrehajtani, amikor egyébként is rossz a világgazdasági helyzet – írja elemzésében Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő és a Citadella Származtatott Befektetési Alap portfóliókezelője.

Zsiday Viktor három befektetésben hisz most

Zsiday Viktor három befektetésben hisz most

A görög papírokban, a japán jenben és az aranyban hisz most nagyon Zsiday Viktor, igaz, utóbbi kettő esetén még várja a jó pillanatot a beszálláshoz. A befektetési szakértő a Portfolio Investment Day rendezvényen beszélt arról is, mekkora esélyt lát egy recesszióra, mi volt a legutóbbi olyan piaci esemény, amin meglepődött, és elmondta a véleményét az inflációról és arról, mit tart most a portfóliójában.

Már csak pár nap, és jön a Portfolio exkluzív befektetői rendezvénye!

Már csak pár nap, és jön a Portfolio exkluzív befektetői rendezvénye!

Egy hét, és jön a Portfolio exkluzív befektetői rendezvénye, a Portfolio Investment Day, amely három fő témára összpontosít: Money, Money, Money. A leggazdagabb magyarok, a legsikeresebb üzletemberek és a legnevesebb befektetési szakértők osztják meg a délutáni rendezvényen piaci, gazdasági és befektetési nézeteiket, gyakorlati tanácsokkal segítenek eligazodni a befektetés és megtakarítás világában. Ne maradj le róla, gyere el Te is!

Nagy nevekkel jön a Portfolio befektetői rendezvénye!

Nagy nevekkel jön a Portfolio befektetői rendezvénye!

Két héten belül, november 8-án jön a Portfolio exkluzív befektetői rendezvénye, a Portfolio Investment Day, amely három fő témára összpontosít: Money, Money, Money. A leggazdagabb magyarok, a legsikeresebb üzletemberek és a legnevesebb befektetési szakértők osztják meg a délutáni rendezvényen piaci, gazdasági és befektetési nézeteiket, gyakorlati tanácsokkal segítenek eligazodni a befektetés és megtakarítás világában. Ne maradj le róla, gyere el Te is!

"Nem lesz Armageddon az ingatlanpiacon, de azért nem holnap jön a kilábalás"

A hazai makropálya, a kockázati besorolás, a kamatok, az elérhető uniós források alakulása létkérdésnek számít az ingatlanpiac finanszírozási és befektetési szempontjából. Milyen most Magyarország makropályája? Mire készülnek az elemzők? Minden kiderült a Property Investment Forum konferencia makrohelyzetről szóló szekciójában. Lássuk, ezek közül a legfontosabbakat, például a huxit kapcsán.

Zsiday Viktor: Magyarország spirálba került

Zsiday Viktor: Magyarország spirálba került

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A mai műsorban alapvetően Varga Mihály délelőtti bejelentésével foglalkoztunk, mely szerint emelkedhet a bankadó Magyarországon, a támogatott hiteltermékek pedig átalakulhatnak. A témáról az első blokkban Zsiday Viktort, a Citadella Alap portfóliómenedzserét kérdeztük. Vele egy másik, persze a magyar gazdaságpolitikához kapcsolódó hírről is beszéltünk, ez pedig az, hogy a Porsche Hungária már év eleje óta euróban árazza a legtöbb autóját Magyarországon, ami a magyar gazdaság euroizációja szempontjából érdekes téma. A második és harmadik blokkban visszatértünk a potenciális bankadóemeléshez, a bankokra gyakorolt hatást Palkó Istvánnal, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjével, a tőkepiaci konzekvenciákat pedig Nagy Viktorral, lapunk Részvény rovatának vezető elemzőjével beszéltük át.

Bevezette az eurót Magyarországon a Volkswagen

Bevezette az eurót Magyarországon a Volkswagen

Eddig nem kapott nagyobb nyilvánosságot, de a Porsche Hungária által értékesített új autók közül már csak az Audikat árulják forintban, a többi gépjárművet a napi euró árfolyam alapján értékesítik.

Milyen közel volt Magyarország az államcsődhöz tavaly?

Milyen közel volt Magyarország az államcsődhöz tavaly?

Lassan egy éve annak, hogy a forint szabadesését kellett megfékeznie egy 500 bázispontos vészkamatemeléssel az MNB-nek. Objektíven nézve akkor egy árfolyamválság küszöbén voltunk, ami akár államcsőd felé is vezethetett volna, ha nem megfelelően kezelik – hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) vándorgyűlésére rögzített beszélgetésben, melyet Madár István, a Portfolio vezető elemzője moderált. A résztvevők abban is egyet értettek, hogy az adósságkezelés a következő években is kihívások elé néz, nehéz egyensúlyozni a lakossági állampapírok és a devizakötvények között.

Magasan marad az infláció, nem térünk vissza a jóléthez a Hold Alapkezelő szakértői szerint

Magasan marad az infláció, nem térünk vissza a jóléthez a Hold Alapkezelő szakértői szerint

"Egy olyan évtized előtt állunk, amelyikben tartósan magas lesz az infláció és a kamatkörnyezet" - mondta Móricz Dániel, a Hold Alapkezelő befektetési igazgatója a cég csütörtök délelőtti webinárján. Az előadásokból azt is megtudhattuk, mit várnak a Hold szakemberei a következő években, és hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő cégeket a befektetési portfóliónkba.

Zsiday Viktor: komoly válaszút előtt a magyar gazdaságpolitika, az EU-pénzek menthetnek meg az összeomlástól

Zsiday Viktor: komoly válaszút előtt a magyar gazdaságpolitika, az EU-pénzek menthetnek meg az összeomlástól

Fontos választás előtt áll a magyar gazdaságpolitika, a kérdés az, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az ortodox vagy az unortodox megoldások felé veszi az irányt – mondta csütörtökön a Hold Alapkezelő befektetői rendezvényén Zsiday Viktor. A Citadella Alap portfóliómenedzsere szerint ebben fontos szerep juthat az uniós forrásoknak is, ha ugyanis megkapjuk a külső támogatást, akkor nagyobb eséllyel maradhatunk a kedvezőbb, ortodox pályán.

Zsiday Viktor: a rejtett infláció velünk marad

Zsiday Viktor: a rejtett infláció velünk marad

Mindaddig, amíg egy ország szembe nem néz a gazdasági realitásokkal, nem lép le a populizmus útjáról, és nem hoz olyan intézkedéseket, amelyek a valódi, hosszútávú organikus gazdasági növekedést támogatják, addig kénytelen-kelletlen egyre jobban belesodródik a látható és a rejtett elinflálásba – írta friss blogbejegyzésében Zsiday Viktor.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megindult Izrael kegyetlen megtorlása: egyszerre több vörös vonalat is átléptek
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.