pif 2022
Ingatlan

Ha tetszik, ha nem, a bérleti díjak emelkedni fognak

Kovács-Szerján Kristóf
A Property Investment 2022 konferencián tartott panelbeszélgetésen a hazai ingatlanpiacra nagy hatással lévő vállalatok képviselői a logisztikai és ipari ingatlanok jövőjét vitatták meg. Szó esett többek között az elkerülhetelenül emelkedő bérleti díjakról és a piac általános hangulatáról.

Beck Tamás, a Colliers Ipari ingatlan üzletágának igazgatója a program nyitásaként röviden vázolta a jelenlegi piaci helyzetet: „2020-ban jelentősen megugrott az ipari és logisztikai ingatlanok fejlesztése, a korábbi 100–120 ezer négyzetméter új ingatlanhoz képest az előrejelzésekhez szerint idén is nagyjából 370 ezer négyzetméternyi új fejlesztés várható, ezzel közel 3,3 millió négyzetméterre nő a teljes budapesti állomány” – mondta az igazgató.

Székely Ádám, az Infogroup ügyvezető igazgatója és tulajdonosa, valamint a beszélgetés moderátora Beck Tamás felvezetéséhez kapcsolódva kérdezte a résztvevőket, hogy tartható-e az ipari és logisztikai ingatlanok iránti jelenlegi kereslet. Kerekes István MRICS, GLP Europe országmenedzsere a kérdésre válaszolva elmondta, hogy a múltban ugyan nagy sikereik voltak, a jövővel kapcsolatban nem ilyen derülátó. Korda Zsófia, a Wing ipari fejlesztésekért felelős értékesítési igazgatója is egyetértett Kerekes Istvánnal: "a múltban nagyon jól teljesítettünk, Magyarországon 2022-ben a fejlesztők - a 2021-es volumeneket megugróan - 350 000 m2 feletti új csarnokterületet dobtak piacra, igen jelentős részét spekulatív alapon, amelyek az átadásokra jellemzően mind bérlőkre találnak. A WING ipari portfólióját a 2008-as válságot követő években, és a covid időszaka alatt is közel 100 %-os bérbeadottság jellemezte. 2022-ben az a kihívás, hogy tudatosan, reális kockázatokat vállalva készüljünk a jövőre, és az eddigi sikerszériát fenntartsuk. Ennek megfelelően ma is jelen vagyunk, és a közeljövőben is jelen leszünk spekulatív fejlesztéssel a piacon, de ennek volumenét a kihívásokra, lokális keresletre reagálva határozzuk meg" – mondta az igazgató.

Property Investment Forum 2022
Property Investment Forum 2022, forrás: Portfolio/Mónus Márton

Székely Ádám a reakciókkal kapcsolatban elmondta, hogy általános a pesszimista felfogás és megkérdezte a résztvevőket, hogy szerintük ez hogyan hat majd a bérleti díjakra. Szoboszlay Máté, a Prologis tőkeallokációs igazgatója kifejtette, hogy jelenleg stabilak a bérleti díjak a közeljövőben azonban nagy változásra lesz szükség: a bérleti díjak emelkedése nélkül nem lesz egészséges piac – mondta a tőkeallokációs igazgató. Ezzel az állítással mindenki egyetértett, a szituáció nehézségére Kerekes István mutatott rá:

Elkerülhetetlen, hogy ne emeljünk. Hogy milyen következményei lesznek azt még nem tudjuk, de a bérleti áraknak emelkednie kell, különben nem lesznek új fejlesztések

– mondta az országmenedzser. A bérleti díjakhoz hasonlóan a hozamoktól is emelkedést várnak a szakértők, Szoboszlay Máté kifejtette: "Ma a prémium hozamok nagyjából 5,6 százalékon állnak, mi enyhe növekedést várunk ehhez képest." A kérdéshez kapcsolódó közönségszavazás is Szoboszlay Máté becsléséhez hasonló eredményt hozott.

A közönség többsége 6-7%-os hozamot vár.

Dr. Sági Barnabás vezető ügyvéd, a Kinstellar Budapest ingatlanjogi csoport társvezetője, a korábban elhangzottakra reagált jogi szempontból. Elmondta, hogy valóban belassultak a projektek, de a megtorpanást a viszonyítási alap hiánya is okozza:

egyszerűen nincs elég befejezett ipari projekt amire alapozni lehetne

– mondta az ügyvéd. Hozzátette továbbá, hogy az állami szabályozások is egyre erősebben érintik a logisztikai és ipari ingatlanokat, ez nem feltétlenül negatív jelenség azonban piacélénkítő hatása várhatóan nem lesz.

A résztvevő egyetértettek abban, hogy a legtöbb állami szabályozás új súrlódási pontokat alakíthat ki, de azt is kimondták, hogy az energiaárak meghatározó tényezői lesznek a következő éveknek. Arra, hogy mennyibe fognak kerülni az energiaforrások, illetve milyen körülmények között lehet megújuló energiaforrásokat használni szintén nagy hatása lesz a kormánynak.

A konferenciáról készült további cikkeink alább olvashatók.

Címlapkép forrása: Portfolio/Mónus Márton

recesszió dollár usa
fehér ház
balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Debrecen télen