Durranhat az AI-lufi a tőzsdéken

Durranhat az AI-lufi a tőzsdéken

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy komoly fordulat jöhet az amerikai piacokon márciusban, ugyanis kifulladhat a mesterséges intelligencia árfolyamemelő hatása, amely 2023-at meghatározta. Vendégünk volt Jónap Richárd, a Concorde részvénypiaci stratégája. A második részben a forint volt a téma, ugyanis a technikai elemzés szerint a magyar fizetőeszköz árfolyama hamarosan kitörhet, de nem tudni, milyen irányba. Erről Weinhardt Attilát, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük.

Elárulta a szakértő, mikor kezdhetnek növekedni reálértéken is a lakásárak

Elárulta a szakértő, mikor kezdhetnek növekedni reálértéken is a lakásárak

Hanyatló forgalom és stagnálás-közeli árak jellemezték a legfrissebb jelentések szerint az idei második negyedév lakáspiacát. Ám az összességében rideg összkép mögül előtűnő részletek között találhatnak olyanokat a reménybeli vevők és eladók is, amelyek kapaszkodót adhatnak az optimizmusuknak.

Tényleg készen áll Putyin a békére? Mi a trükk?

Tényleg készen áll Putyin a békére? Mi a trükk?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében azt jártuk körül, hogy fordulatot jelent-e a háborúban Vlagyimir Putyin szombati bejelentése, miszerint nyitott a békével kapcsolatos megbeszélésekre. Vendégünk Huszák Dániel, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzője. A második részben arról az új inflációs célszámról lesz szó, amelyet Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter említett a múlt heti kormányinfón. Hogy ez mi mindenre lehet hatással, arról Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját kérdeztük.

A szakadék széléről táncolhat vissza Törökország?

A szakadék széléről táncolhat vissza Törökország?

Recep Tayyip Erdogan török elnök új kabinetjének bemutatásakor Mehmet Simsek volt gazdasági vezetőt nevezte ki új pénzügyminiszterré. A döntést kitörő lelkesedéssel értékelték az elemzők, többekben feléledt az abbéli remény, hogy a monetáris politika új, hagyományosabb pályára áll át, ezzel a "szakadék széléről" mentve meg a gazdaságot.

Lakást venne? Ez most az árnál is fontosabb lehet

Lakást venne? Ez most az árnál is fontosabb lehet

A vezető hazai elemzők és az elérhető információk szerint lakáspiaci fordulat van kialakulóban. Összefoglaló cikkünkben az elmúlt hónapok történéseit, és a legfrissebb adatokat elemeztük. Összeszedtük, hogy milyen változásokra számíthatunk a közeljövőben, és mely mutatókat érdemes szemmel tartani.

Az OTP szerint is itt van a sokat emlegetett lakáspiaci fordulat

Az OTP szerint is itt van a sokat emlegetett lakáspiaci fordulat

2015 óta két és félszeresére emelkedett a magyar lakáspiaci árindex, azonban idén tavasszal Magyarország elvesztette a leggyorsabban dráguló uniós ország pozícióját. Bár az Eurostat legfrissebb lakáspiaci árindexe még áremelkedést jelez a második negyedévre, a forgalmi statisztikák a növekedés lassulását és ezzel piaci fordulatot jeleznek előre, az OTP Ingatlanpont elemzői szerint.

Vajon megmenti a forintot az MNB pénteki hátraarca?

Vajon megmenti a forintot az MNB pénteki hátraarca?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A mai műsor első részében természetesen a Magyar Nemzeti Bank péntek reggel publikált intézkedéseivel foglalkoztunk. Itt az egyik érdekes pont, hogy Matolcsy György jegybank elnök szeptember 27-én bejelentette a kamatemelési ciklus végét, és bár szigorúan nézve az alapkamat változatlanul 13% maradt, az effektív kamatrátát mégis 18 százalékra emelték ma fel. Mindezt ráadásul Virág Barnabás MNB-alelnök Washingtonból, az IMF közgyűléséről jelentette be, egy helyi idő szerint hajnali négykor publikált videóüzenetben. A témával kapcsolatban a Checklist vendége volt Beke Károly, a Portfolio makroelemzője, akit arról is kérdeztünk, hogy milyen hatást gyakorolhatnak a jegybank mai intézkedései a forint árfolyamára. Az adás második részében azt vizsgáltuk meg, hogy az elmúlt időszak turbulens makrogazdasági folyamatai hogyan befolyásolják a tőkepiacok teljesítményét.

Rángatják a kriptovalutákat, nagy fordulat reggel óta

Rángatják a kriptovalutákat, nagy fordulat reggel óta

Az elmúlt hónapok hatalmas esése után ez a hét sem indult túlságosan jól a kriptovaluták számára. A kezdeti 7-9 százalékos mínuszt követően azonban a délelőtti órákban fordulat állt be, a túladottság pedig meghozta a vevőket.

Jön a fordulat a lakáspiacon: az USA legnagyobb közvetítői már leépítésbe kezdtek, folyamatosan esik a kereslet

Jön a fordulat a lakáspiacon: az USA legnagyobb közvetítői már leépítésbe kezdtek, folyamatosan esik a kereslet

Az Egyesült Államok két egyik legnagyobb ingatlanközvetítő cége is leépítésekbe kezd: a Compass a dolgozói 10%-ától, a Redfin 8%-tól válik meg - írja a CNBC az SEC közleményére hivatkozva. A leépítések mögött állhat az amerikai lakáspiac lassulására mutató egyre több jel, hiszen a lakáseladások száma hónapok óta csökken, csakúgy mint az új lakáshitelek iránti kereslet.

Felcsillant a béke reménye, örömmámor a tőzsdéken

Felcsillant a béke reménye, örömmámor a tőzsdéken

Remek hírek érkeztek az orosz-ukrán egyeztetésekről: az orosz védelmi minisztérium úgy döntött, hogy alapvetően csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv irányában, emellett a török külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az eddigi legjelentősebb előrelépés történhetett a tűzszüneti tárgyalásokon. Ezek miatt nagyon jó ma a hangulat a világ tőzsdéin, szektorszinten előszeretettel kapkodják a befektetők az autógyártók, a nagybankok és a légitársaságok részvényeit is.

Itt az óriási fordulat ideje Magyarországon - Matolcsy Györgyék már nem halogathatják tovább a nagy döntést

2011 decembere óta először jelenthet be monetáris szigorítási lépés(eke)t a Magyar Nemzeti Bank holnapi kamatdöntő ülésén. A Portfolio által megkérdezett elemzők túlnyomó többsége szerint elérkeztünk a nagy monetáris politikai fordulathoz, abban azonban megoszlanak a vélemények, hogy a jegybank milyen eszközökkel, illetve milyen ütemben kezd neki a szigorításnak. Összességében kijelenthető, hogy a hazai inflációs folyamatok miatt (hitelességi szempontból is) kényszerpályára került a jegybank, a külső környezetre azonban érdemes lesz nagyon figyelni, hiszen a későbbiekben a globális konjunktúra alakulása, illetve a nagy jegybankok monetáris politikája is kulcsfontosságú lesz a hazai folyamatok szempontjából.

Itt az MNB kamatdöntése!

Itt az MNB kamatdöntése!

A piaci szereplők várakozásával összhangban nem változtatott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az irányadónak nevezett kamaton, továbbá a kamatfolyosó széleihez sem nyúltak a döntéshozók. A három hónapos jegybanki betét kamata ezzel továbbra is 0,9%, az egynapos betéti kamat -0,15%, az egynapos hitel kamata 0,9% maradt. A szakértők többsége márciusra már vár bejelentést a szigorítás kezdetére vonatkozóan, ezzel pedig lezárulhat egy több mint hétéves időszak a magyar monetáris politikában. A közelgő fordulat fényében érdemes lesz figyelni a mai döntést kísérő közlemény szövegét, hogy a jegybank tesz-e a korábbiaknál konkrétabb utalást a küszöbön lévő szigorításra.

Elkezdődött a végső visszaszámlálás: óriási fordulat készül az MNB-nél

Miután két héttel ezelőtt kiderült, hogy az Magyar Nemzeti Bank által figyelt adószűrt maginfláció januárban elérte a 3%-os kritikus szintet, gyakorlatilag elkezdődött a végső visszaszámlálás a jegybanki szigorításig. Legutóbb 2011 decemberben szigorított a monetáris kondíciókon az MNB, így történelmi léptékben is jelentős eseményhez közeledünk. A Portfolio által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy a holnapi kamatdöntő ülésen még nem jelentik be a nagy fordulatot, márciusban viszont már jöhet a bejelentés. Hiába kezdődhet el azonban a szigorítás, lassú folyamatra kell felkészülni, ráadásul a globális kockázatok még könnyen közbeszólhatnak.

Az árrobbanás után itt a fordulat a lakáspiacon?

Az ingatlanpiaci kilátások kissé túl vannak a csúcson, de még mindig alapvetően derűlátást tükröznek - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, negyedévente közölt ingatlanpiaci felmérésében.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.