Még csak a legnagyobb építőipari cégeknél látszik a digitalizáció

Nagyságrendileg 148 ezer építőipari vállalkozás van Magyarországon, amiben az egy fős vállalkozások és a legnagyobbak is benne vannak. Mindössze 15 olyan nagyvállalat van, akik már tényleges BIM megoldásokat alkalmaznak. A folyamatnak tehát még nagyon az elején vagyunk, így minden informatikai fejlesztés nagyon fontos. A BIM az építőiparban a digitális tervezést, elemzést, irányítást támogató eszköz, de önmagában nem ez fogja megoldani egy vállalat teljeskörű digitalizációját, ehhez digitális vállalatirányításra van szükség.

Az építőipar legütősebb technológiája, amitől mindenki csodát vár: olyan ez, mint egy csillámpóni

Az építőipar legütősebb technológiája, amitől mindenki csodát vár: olyan ez, mint egy csillámpóni

A robotok uralma előtt még százezrekre lesz szükség, akik megtanulják, megértik és megvalósítják a munkát. Hol tartunk az építőipar humán oldalán a technológiai robbanás kezdetekor? Mi az a proptech? Hogyan hozza el a BIM a papír helyett a mobilappok és humán programozás világát? Miért fontosak a BIM szabványok? Milyen építőipari folyamatoknál lesz népszerű az automatizálás? És mi a közös a BIM-ben és a csillámpóniban? - Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat a Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023 konferencia délutáni előadásai és kerekasztal-beszélgetései során.

Súlyos közpénz milliárdokat spórol az állam ezzel a modern és szigorú új törvénnyel

Súlyos közpénz milliárdokat spórol az állam ezzel a modern és szigorú új törvénnyel

Technológiai korszakváltást hozott el az új építési törvény az építőiparban: a szabályozás lefektette azokat a támpontokat, amelyek a BIM hazai alkalmazásának a felgyorsítását teszik lehetővé, ezáltal teret engedve az iparág digitalizációjának. Amint ez a folyamat beérik, egy észszerűbb építőipar, gyorsabb kivitelezői piac, tudatosabb anyagfelhasználás, és összességében egy környezetkímélőbb építési ágazat alakulhat ki Magyarországon is. De vajon mi a következő lépés? Mikor csap le a digitalizációs hullám a fő-, és alvállalkozói szegmensre? Milyen akadályokat kell még leküzdeni a hatékonyabb magyar építőipar megvalósulása érdekében? Mikor lesznek látható eredményei a korszakváltásnak? Mit jelent mindez a munkaerőpiacon, a munkáltatói elvárásokban és a mostantól szükséges új képességeket, tudást illetően? Többek között ezekről kérdeztük Reicher Pétert, a Graphisoft SE ország igazgatóját. Az építőipar és a technológia egymásra találása a gazdaságunk jövőjére is komoly kihatással van, ennek megfelelően egy külön esemény keretében foglalkozunk a témával október 18-án, a Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023 konferencián.

Az internet megjelenésénél is nagyobb változásokat tartogat az építőipar számára a mesterséges intelligencia

Az internet megjelenésénél is nagyobb változásokat tartogat az építőipar számára a mesterséges intelligencia

Évek óta követjük az építőipar és az ingatlanfejlesztések technológiai újításait, melyek egyik legfontosabb eleme az épület információs modellezés (Building Information Modeling – BIM) fejlődése. A BIM a tervezési és építési folyamatok digitális szimulálása mellett egyre több területen képes növelni a hatékonyságot és csökkenteni a költségeket. De hol tartunk most ebben? Hogy mi történt az elmúlt évek során, és merre tart a technológia, arról a Property Investment Forum 2023 konferencián beszéltek a szakértők.

Új időszámítás veheti kezdetét a hazai digitalizált építőiparban

Új időszámítás veheti kezdetét a hazai digitalizált építőiparban

Frissítés: Az országgyűlési vita és a folyamatos egyeztetések után kedden, a cikk megjelenése után egy nappal elfogadták az új építési és beruházási kerettörvényt. Ennek megfelelően nemcsak az állami beruházások kapnak új struktúrát, de a törvény elsőként szabályozza a BIM magyarországi használatát is, ami nagy előrelépést jelenthet abban, hogy a többi európai országhoz felzárkózva egy nemzeti BIM standard kialakulhasson. Az európai országok BIM szabványosítási bizottsága a Graphisoft meghívására 2023. június 14-15-én Budapesten tartotta ülését, a találkozó célja többek között az volt, hogy a magyar BIM szabályozás alkotói találkozhassanak az európai szabványalkotókkal. A testület fogja össze és végzi ugyanis az európai országok BIM szabványosító testületeinek munkáját más érintett európai és nemzetközi szervezet bevonásával. A BIM szabványok adta lehetőségekről, a nemzeti standardok kialakításáról és az eddigi tapasztalatokról kérdeztük a BIM szabványosítási bizottságának elnökét, Øivind Rooth-ot, Reicher Pétert, a Graphisoft SE ország igazgatóját és Szövényi-Lux Miklós építészmérnököt, BIM szakértőt.

A BIM az építőipar válasza a digitalizációs kihívásokra

A BIM az építőipar válasza a digitalizációs kihívásokra

A covid időszak a hazai építőiparra jellemző alacsony digitalizációs szint emelkedésében is éreztette gyakorlati hatását, az utóbbi években láthatóan felgyorsult az ágazaton belül a különböző új technológiákon alapuló rendszerek bevezetése és használata. A digitalizációs lemaradás azonban továbbra is jelen van, a felzárkózást pedig nem támogatja, hogy még nincs olyan szabályozás, amely előírná az építőipar számára az épületinformációs modellezés (BIM) használatát. Ahogyan a Portfolio ötödik alkalommal megrendezett Építőipar konferenciáján is elhangzott, a BIM alapfeltétele az ágazati szereplők együttműködése és a nemzeti BIM kézikönyv miharabbi megalkotása.

Felépülhetne és megépülhetne minden Magyarországon, csak egy dolog kell hozzá

Felépülhetne és megépülhetne minden Magyarországon, csak egy dolog kell hozzá

Az építőipari dömping vége, az ágazat lassulása talán éppen ideális időszakot teremt ahhoz, hogy a hazai építési ágazat szereplői rendezzék a folyamataikat és időt szakítsanak a versenyképességük javítására alkalmas technológiákra, ezek intergrálására és megtanulására. A nagyobb szereplők már tudják, hogy milyen költségcsökkentési és hatékonyságnövelési lehetőségeket nyit meg a BIM használata, és mennyivel több projekt valósulhatna meg szűkebb költségvetésből és rövidebb idő alatt. Itt az ideje, hogy a tervezőkön túl a kivitelezők és az üzemeltetők is ebben gondolkozzanak, illetve a kisebb vállalatok is felkészüljenek egy olyan új világra, ahol az építőipar digitalizáltság egyes részeit már törvények fogják meghatározni. Az új magyar építési törvényről, ennek kikényszerítő hatásairól, a 2023-as várakozásokról és az építőipar digitalizális formára való átállásáról volt szó a Graphisoft sajtótájékoztatóján.

Ezzel a megoldással az üzemeltetési költség 20-30 százaléka megtakarítható

Ezzel a megoldással az üzemeltetési költség 20-30 százaléka megtakarítható

Az ingatlanfejlesztés egyik fontos elemeként évek óta figyelemmel kísérjük az épület információs modellezés (Building Information Modeling – BIM) fejlődését, amely során digitálisan rendszerezik és szimulálják a tervezési és építési folyamatokat. A technológiát egy jó ideje a gyakorlatban is teszteli a magyar piac, melynek előnyeit, a hazai tapasztalatokat és a módszer szélesebb körű elterjedésének feltételeit most a Futureal-csoport kérésére a Dyer építészeti stúdió, a Paulinyi & Partners és a Puhl és Dajka Építész Iroda szakértői foglalták össze.

Európai babérokra tör egy magyar szoftverfejlesztő cég

Európai babérokra tör egy magyar szoftverfejlesztő cég

A Graphisoft, a világpiac OPEN BIM vezető szoftverfejlesztője bejelentette, európai pozícióinak erősítése érdekében kivásárolta a korábbi francia és francia svájci disztribútorát. A tranzakció az AV-Tech csoporthoz tartozó Abvent franciaországi és francia nyelvű Svájc területeken értékesítő Archicad üzletágakat érinti, és heteken belül lezárul. Az európai AEC piac ezen meghatározó piacain ezentúl a Graphisoft saját leányvállalatokkal támogatja felhasználóit.

Bizonytalanság az építőiparban? A magyarok szerint is az épületinformációs modellezésé a jövő

Bizonytalanság az építőiparban? A magyarok szerint is az épületinformációs modellezésé a jövő

Az építőiparban egyre nagyobb a bizonytalanság, a gyorsan változó árak, az információ- és munkaerőhiány miatt valódi kihívás a határidők és a költségvetés betartása. A siker kulcsa a pontos, és egyben rugalmas tervezés, ezért Európa szerte egyre nagyobb kereslet mutatkozik az Épületinformációs Modellezés (BIM) iránt. A Wavin friss kutatása szerint itthon minden harmadik tervező használ BIM Revit intelligens tervezőszoftvert, a szakemberek 7 százaléka pedig kizárólag ezzel a programmal dolgozik. A megkérdezetett magyar tervezők 30 százaléka úgy látja, hogy a jövő az épületinformációs modellezésé, hiszen segít a tervhibák korai felismerésében, az érintettek közötti kommunikációban, és a pontos tervezésnek köszönhetően a felesleges anyagvásárlás is elkerülhető.

Kritikus a helyzet az építőiparban, de van remény sok tízmilliárd megspórolására!

Kritikus a helyzet az építőiparban, de van remény sok tízmilliárd megspórolására!

A hazai építőiparban és az ingatlanpiacon, valamint a hozzájuk köthető tervező, kivitelező és megannyi szegmensben árgus szemmel követik a mostanában történő szabályozási változásokat és a folytatható vagy törlendő beruházások listájának alakulását. Mi épülhet meg és mi nem, akár állami, akár piaci projektről legyen szó. Az építőipar számára legfontosabb kihívásokról és lehetőségekről a 3E International két ügyvezetőjével, Laczkovich Gergellyel és Korintus Balázzsal, valamint a cég üzletfejlesztési igazgatójával Csallóné Reigl Beatrix-szal beszélgettünk. Van kiút, van módszer, és van technológia, csak szándék, akarat és elhatározás kellene több, hogy gyökeres változások induljanak el a kivitelezések, beruházások, fejlesztések területén.

"Az energiakrízist és a klímaváltozást már bele kell kalkulálni a képletbe"

Számos olyan folyamat zajlik most a világban, amely komoly kihívással állítja szembe mind az egyéneket, mind a vállalatokat, de egyben lehetőséget is teremt a jobb gyakorlatok gyorsabb elsajátítására. Az energiakrízist, a fenntarthatóságot, a klímaváltozást nem lehet már kihagyni a számításokból, ami egyben azt is jelenti, hogy korai stratégiai gondolkodásra vannak kényszerítve a piaci szereplők. Huw Roberts, a Graphisoft S.E. vezérigazgatója a Portfolio-nak adott interjújában többek között elmondta, hogy miként lehet vezérigazgatóként navigálni egy ilyen környezetben; hogyan segíthet a magasabb fokú digitalizáció, a BIM, illetve a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele az olyan meghatározó szektoroknak mint az építőipar, épülettervezés, fejlesztés és üzemeltetés.

A Westend rejtett titkai – Újabb futurisztikus megoldások a bevásárlóközpontban

A Westend rejtett titkai – Újabb futurisztikus megoldások a bevásárlóközpontban

Egy teljes szakágat felölelő szakértői csapat dolgozik azon, hogy a Westend, illetve a hozzá kapcsolódó irodák és szálloda minden nap felkészülten várhassa az odaérkezőket. Minden felújítás, innováció vagy jövőbeli eszköz az ő kezük alatt kerül be a bevásárlóközpontba. Potoczki Gábort, a Westend beruházásmenedzsment vezetőjét kérdeztük többek között arról, hogy hogyan képzelik el Magyarország egyik legfontosabb kereskedelmi központjának jövőjét, milyen átalakításokon ment keresztül a ház, és mik várhatók még idén, illetve a következő öt évben.

A modern kor aranyát osztja meg a Market az építőiparral

A modern kor aranyát osztja meg a Market az építőiparral

Tudásmegosztó platformot indított az építőipar egyik legnagyobb szereplője, a Market Építő Zrt. A platform a BIMForShare nevet kapta, hiszen a felület célja a BIM-rendszerek terjedésének elősegítése - az ott szereplő dokumentumok sztenderdként szolgálhatnak a BIM-rendszerrel dolgozók számára.

Az építészeket már meghódította, a kivitelezők viszont nem kérnek a modern tervezésből

Az építészeket már meghódította, a kivitelezők viszont nem kérnek a modern tervezésből

A hazai építészek döntő részénél a BIM szemlélet már beépült a munkafolyamataikba és elégedettek a modern megoldásokkal, ellenben a kivitelezők hiába hisznek egyre inkább a BIM szoftverek térhódításában, a napi gyakorlatban még alig alkalmazzák. Ugyanakkor egyre keresettebb a szakemberek körében a BIM menedzserképzés, miközben a cégek le vannak maradva az ilyen pozíciók kialakításában - derül ki a Graphisoft S.E. építészszoftver fejlesztő országos kutatásából.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagyon gyorsan terjed egy régi-új fertőzés Magyarországon - Ezt kell tenni, hogy megelőzzük a halálos bajt!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.