Új dohányipari üzem nyílik Pécsen

Új dohányipari üzem nyílik Pécsen

A British American Tobacco dohányipari vállalat új központot hoz létre füst nélküli termékek gyártására Pécsen, a körülbelül 60 milliárd forintos beruházás nyomán 450 új munkahely jön létre - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A brit társaság magyarországi fejlesztése nyomán nő a gyártókapacitás, illetve új termékek előállítását is idetelepítik, így Pécs globális gyártóközponttá fog válni a füst nélküli termékek terén.

Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

Sorra jönnek a kínai autógyártók Európába

Sorra jönnek a kínai autógyártók Európába

A világ legnagyobb autóipari alkatrész és berendezés beszállító vállalata, a Bosch szerint az elkövetkező években jelentősen fellendül a kínai autógyártók üzemépítési aktivitása Európában. Az első fecskék már meg is jelentek. A kínai BYD például Magyarországon létesít üzemet. A Leapmotor pedig az Opel anyavállalatával, a Stellantisszal kötött szerződés keretében a lengyelországi Tichy üzem kapacitását készül haszonsítani. A Chery a spanyol EV Motors gyártóval közös vállalkozásban fog autókat gyártani a Nissan egykori barcelonai üzemében.

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni.

Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

Mi az, ami most megállíthatja a dollár szárnyalását?

Mi az, ami most megállíthatja a dollár szárnyalását?

A múlt hét szerdai amerikai inflációs adat óta nem túlzás azt állítani, hogy minden a dollárról szól: a zöldhasú erősödése az elmúlt napokban még a közel-keleti eseményeknél is nagyobb hullámokat vetett a részvény- és devizapiacon egyaránt. Nemrég már foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy hogyan tehet keresztbe a forintnak a dollár erősödése, most pedig azt néztük meg, hogy meddig is tarthat még a mostani dollárerősödés.

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

Jó hír érkezett a német iparból

Jó hír érkezett a német iparból

Közel a koronavírus-járvány előtti szintre enyhült az anyaghiány a német iparban márciusban, a német feldolgozóipar egészét már szinte alig érintik az ellátási problémák - derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.

Megfenyegette Kínát a német kancellár: EU-s lépések jöhetnek

Megfenyegette Kínát a német kancellár: EU-s lépések jöhetnek

Olaf Scholz német kancellár figyelmeztette a kínai tisztviselőket, hogy kezeljék a túlkapacitást és bánjanak jobban a külföldi cégekkel, megerősítve ezzel az amerikai pénzügyminiszter múlt heti pekingi látogatásán elhangzott kritikákat – írja a Bloomberg.

Szabadesésbe kezdett az iráni valuta

Szabadesésbe kezdett az iráni valuta

Az izrael elleni támadások következtében rövid időre rekordszintre gyengült az iráni riál a dollárral szemben a nem hivatalos piacon - írja a CNBC.

Szétesik Németország ipari bázisa, borúlátóak a cégek

Szétesik Németország ipari bázisa, borúlátóak a cégek

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint. Az IW gazdasági szakértője egyenesen úgy látja a túl régóta húzódó beruházási válság miatt, hogy "Németország ipari bázisa egyre inkább szétesik".

Vége a recessziónak Nagy-Britanniában

Vége a recessziónak Nagy-Britanniában

Nagy-Britannia gazdasága februárban 0,1%-os növekedést mutatott, ami egyre biztosabban jelzi, hogy vége a recessziónak.

Amerikából kaphat gyomrost a forint, nagy mozgás jöhet

Amerikából kaphat gyomrost a forint, nagy mozgás jöhet

Alaposan átírta a korábbi kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozásokat a szerdai vártnál magasabb amerikai inflációs adat, ez pedig a tőzsdék mellett a devizapiacra, így pedig a forintra is komoly hatással lehet a következő időszakban, a dollár-forint grafikonján ráadásul most egy érdekes technikai alakzat is megfigyelhető, ami alapján hamarosan nagyobb elmozdulásra lehet számítani. 

Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

Az EU szerint elfogadhatatlan, hogy kínai rendőrörsök működnek a tagországokba

Az EU szerint elfogadhatatlan, hogy kínai rendőrörsök működnek a tagországokba

Az Európai Bizottság elfogadhatatlannak tartja, hogy kínai rendőrörsök működésén keresztül Peking kiterjeszti tevékenységét a tagállamok területére - jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán.

Joe Biden megszólalt a magas inflációs adatról

Joe Biden megszólalt a magas inflációs adatról

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke a vártnál magasabb inflációs adatra reagáló szerdai közleményében felszólította az amerikai cégeket, a kereskedelem szereplőit, hogy csökkentsék áraikat az infláció letörésének érdekében.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.