Nyakunkon az újabb lakásdrágulás? - Elárulták a szakértők, mi várható a következő évben

Nyakunkon az újabb lakásdrágulás? - Elárulták a szakértők, mi várható a következő évben

Az éve eleji tranzakciószámokat látva egyre inkább úgy tűnik, hogy 2024 a lakáspiaci élénkülés éve lesz. A magasabb kereslet viszont egyelőre mérsékelten jelent csak meg az árakban, de az év második fele ebben is változást hozhat. Mennyivel emelkedhetnek a következő egy évben a budapesti lakásárak? A használt vagy az új lakások fognak jobban drágulni? Milyen térségek és ingatlantípusok lehetnek az átlagnál keresettebbek Magyarországon, és hogy alakulhat a befektetők és a külföldi vásárlók száma? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ az idei első Lakáspiaci Hangulatfelmérésünkben, melynek lakásépítésekre és lakásvásárlási támogatásokra vonatkozó részeit külön cikkekben mutatjuk majd be.

Újra 7 százalék felett a lakáshitelek kamata Amerikában

Újra 7 százalék felett a lakáshitelek kamata Amerikában

Az Egyesült Államokban emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az április 5-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.

Mi lesz a Fundamentával? - Megszólalt az új tulajdonos

Mi lesz a Fundamentával? - Megszólalt az új tulajdonos

Több mint másfélszeresére növeli piaci részesedését a jelzáloghitelpiacon az MBH bankcsoport a Fundamenta többségi részesedésének nemrég véglegesített megvásárlásával, állomány alapján. A Fundamenta önálló szereplőként továbbra is a piacon marad, sőt, az értékesítésben és az ökoszisztémaépítésben rejlő szinergiák kihasználása révén további jelentős növekedést tervez – derült ki a két hitelintézet szerdai sajtótájékoztatóján.

Micsoda számok: felrobbantak a lakáshitelek és a bankbetétek

Micsoda számok: felrobbantak a lakáshitelek és a bankbetétek

Óriási lendülettel indította az évet a lakossági hitelezés Magyarországon: a februári 85 milliárdos szerződési összeggel együtt már több mint duplázódást mutat idén a lakáshitelezés, és a fogyasztási hitelek kihelyezése is szépen nő. Az MNB friss adatai szerint a háztartások bankszámlaállománya is nagyot gyarapodott februárban, utoljára a 2022-es választási osztogatás idején láttunk hasonló kiugrást. Eközben a vállalati hitelpiac egyelőre téli álmát alussza. E témákkal részletesen is foglalkozik a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciája, nem érdemes lemaradni az eseményről!

Mégis mi folyik a lakáshiteleknél? Van egy nagyon jó és egy nagyon rossz hírünk

Mégis mi folyik a lakáshiteleknél? Van egy nagyon jó és egy nagyon rossz hírünk

Ritkán látható érdeklődést mutat a magyar lakosság a lakáshitelek iránt: az elmúlt évek elhalasztott kereslete robbanásszerűen tört felszínre az év első három hónapjában. Piaci becslések szerint a tavalyi szint duplájára, a járvány előtti csúcsnak megfelelő szintre emelkedett a lakáshitel-felvétel az idei első negyedévben. Akik viszont eddig kivártak, és a közeljövőben vennének fel lakáshitelt, azok számára vegyes híreink vannak. A témával részletesen foglalkozunk a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a rendezvényről!

Eljött a nagy nap, megszűnt két kamatstop is - Mi lesz most a lakáshitelesekkel?

Eljött a nagy nap, megszűnt két kamatstop is - Mi lesz most a lakáshitelesekkel?

Március 31-ével véget ért a változó kamatozású kkv-hitelek kamatstopja és a nagyobb bankbetétekre vonatkozó kamatsapka is. Június 30-áig biztosan fenntartja viszont a kormány a változó kamatozású és legfeljebb 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamatstopját, amely eddig 300 ezer családot védett meg a törlesztőrészletek jelentős emelkedésétől. De mi lesz utána? – teszi fel a kérdést sok érintett hiteladós. Mivel úgy tűnik, nem tér vissza a korábbi nagyon alacsony kamatkörnyezet, nagy átlagban akár 15-20 százalékos törlesztőrészlet-emelkedést is hozhat az idei nyár az érintetteknek.

Újra emelkednek a lakáshitelkamatok Amerikában

Újra emelkednek a lakáshitelkamatok Amerikában

Az Egyesült Államokban emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata a március 15-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.

MBH: ennyivel emelkedhetnek idén a lakásárak

MBH: ennyivel emelkedhetnek idén a lakásárak

Melyek a hazai építőipar és a lakáspiac aktuális trendjei uniós összevetésben? Hogyan alakulnak az ingatlanárak, a lakásépítések és mi várható idén a tranzakciószámokban Magyarországon? Milyen változást hozhat az állami beruházások bővülése és az uniós források kiszélesítése az építőipari vállalkozások számára, és hogy látja a bank a fejlesztők és építőipari vállalkozások helyzetét és jövőjét? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ az MBH Bank szakértői.

Itt a nagy lakáshitel-táblázat: csúnyán befagytak a kamatok és a törlesztőrészletek, elveszett minden remény?

Itt a nagy lakáshitel-táblázat: csúnyán befagytak a kamatok és a törlesztőrészletek, elveszett minden remény?

A kamatok csökkenésének is köszönhetően a friss adatok szerint év elején dupla annyi lakáshitelt vettek fel a magyar családok, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor nincs kilátás egyelőre a lakáshitelkamatok további jelentős csökkenésére az új ajánlatokban – írtuk két héttel ezelőtt. Szokásuktól eltérően a bankok valóban nem csökkentették tovább kamataikat március elején. Bemutatjuk, milyen kamatokat és törlesztőrészleteket ajánlanak most a lakáshitel-felvevőknek, az idei kilátásokról pedig lakás- és hitelpiaci szakértőket kérdezünk ma kora esti Signature klubunkon, még nem késő regisztrálni a másfél órás online eseményre!

A kormány elismerte a valóságot

A kormány elismerte a valóságot

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy ma tartotta éves rendezvényét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, ahol elhangzott több érdekes mondat az előadóktól, például az is kiderült, hogy idén nem 2,9% lesz a költségvetési hiánycél, hanem ennél magasabb. Vendégünk volt Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója, makroelemzője. A második részben hitelpiac volt a téma, ugyanis óriási lendülettel kezdte az évet a lakossági hitelezés. Palkó Istvánnal, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjével lakáshitelekről, szabad felhasználású hitelekről és a babaváróról is beszéltünk.

Sírjukból térnek vissza a lakáshitelek, felrobbant a lakossági hitelezés

Sírjukból térnek vissza a lakáshitelek, felrobbant a lakossági hitelezés

Óriási lendülettel kezdték a bankok az évet a lakossági hitelpiacon: 75%-kal több hitelt vettünk fel januárban, mint egy évvel korábban, a lakáshitelek új kihelyezése ezen belül megduplázódott a 6-7%-ra csökkenő piaci kamatszintnek és a családtámogatások változására adott lakossági reakciónak köszönhetően. A vállalati hitelezésben és a betétek területén eközben szokás szerint gyengén kezdődött az év. A lakáspiac és a lakáshitelezés idei kilátásait piaci szakértőkkel elemezzük keddi online Signature Klubunkon, érdemes regisztrálni a másfél órás kora esti rendezvényre!

Tízezreket spórolhatsz meg havonta egy legális lakáshiteltrükkel, és ez még nem minden

Tízezreket spórolhatsz meg havonta egy legális lakáshiteltrükkel, és ez még nem minden

6 és 7 százalék közötti piaci kamatokkal találkozhatnak a lakáshitelfelvevők a bankoknál, és alig látunk lehetőséget a további tömeges kamatcsökkentésre. Lássuk be, nem túl vonzó kamatszint a mostani: éppen félúton van az elmúlt évek mélypontja és a tavaly látott csúcs között. Ilyenkor értékelődnek fel igazán a jóval olcsóbb kamattámogatott hitelek, amelyek közül háromfajta is igénybe vehető lakáscélra. Az alábbi információk mellett az érdeklődők számára ajánljuk keddi online klubunkat is, amelyen szakértők válaszolnak a lakás(hitel)piaccal kapcsolatos legégetőbb kérdésekre.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.