Csak idő kérdése, mikor jön az újabb inflációs hullám?

Csak idő kérdése, mikor jön az újabb inflációs hullám?

A jegybankárokat hallgatva azt hihetnénk, hogy a közelmúltban tapasztalt magas infláció pusztán a Covid utáni extrém bizonytalansági környezetben bekövetkezett, megbocsátható előrejelzési hiba volt. Miközben jelenleg uralja a piacokat és a pénzügyi sajtót is, ez a narratíva olyan szintű jegybanki függetlenséget feltételez, amely a jelenlegi volatilis gazdasági és politikai környezetben egyszerűen irreálisnak tekinthető. Még ha a jegybankoknak sikerül is az inflációt belátható időn belül 2% alá vinniük, az újabb, 5-7 éven belüli inflációs hullám valószínűsége jelentősen megnőtt.

Soha nem látott veszteség az MNB-nél, masszívan negatív lett a jegybank saját tőkéje

Soha nem látott veszteség az MNB-nél, masszívan negatív lett a jegybank saját tőkéje

Harmadik egymást követő évben volt veszteséges tavaly a Magyar Nemzeti Bank: 1763 milliárd forintos mínusszal zárta 2023-at. A rekordszintű veszteség oka egyszerű: az infláció leküzdésére alkalmazott magas kamatlábak miatt nettó 1643 milliárd forintnyi kamatot fizetett ki tavaly a jegybank, döntő részben a kereskedelmi bankok felé. A pénteken közzétett éves jelentés alapján -1855 milliárd forinttal most először negatív tartományba került az intézmény saját tőkéje, ám ez az idei költségvetést nem kell, hogy terhelje: a jegybanktörvény őszi módosítása értelmében csak „hosszabb idő” után kell az MNB saját tőkéjét a jegyzett tőkének megfelelő 10 milliárd forintos szintre feltornázni.

MBH: még lemaradó vevők is megjelenhetnek a piacokon

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az MBH Alapkezelő írását olvashatják:

Nagy meglepetést okozhat a magyar infláció?

Nagy meglepetést okozhat a magyar infláció?

Az üzemanyagárak csökkénese és az élelmiszer-akciózások következtében a májusi magyar inflációs adat meglepetést is okozhat, ami az MNB kamatvágási mozgásterét is bővítheti. Ezzel együtt sem várunk monetáris politikai irányváltást, a kamatpolitikát továbbra is az óvatos megközelítés jellemezheti.

Megdícsérte az IMF Brazíliát

Az IMF szerint a brazil központi bank óvatosságot tanúsít a monetáris politika lazításának ütemével és időtartamával kapcsolatban, figyelembe véve véve a szoros munkaerőpiacot és az inflációs várakozásokat, miközben Brazília gazdasági növekedési kilátásait rövid távon mérsékeltnek, középtávon pedig 2,5%-ra javulónak ítéli.

Újabb EKB-s döntéshozó erősítette meg: jön a kamatvágás

Újabb EKB-s döntéshozó erősítette meg: jön a kamatvágás

Mario Centeno, az Európai Központi Bank szakpolitikusa szerint az eurózóna inflációja ellenőrzés alatt áll, és a monetáris politika enyhítésének folyamata hamarosan elindul Lisszabonban tartott sajtótájékoztatóján.

Jó hírt kaptak az Angliában dolgozó magyarok

Jó hírt kaptak az Angliában dolgozó magyarok

A font sterling többhavi csúcs közelében maradt az euróval, és új kéthavi csúcsot ért el a dollárral szemben, mivel a Bank of England kamatcsökkentési várakozásainak eltolódása és a befektetők növekvő kockázati étvágya erősítette a brit valutát, miközben a piacok figyelik a globális inflációs adatokat. 

Bevallotta az EKB: visszafelé sült el a csodafegyver

Bevallotta az EKB: visszafelé sült el a csodafegyver

Isabel Schnabel, az Európai Központi Bank döntéshozója szerint az EKB korábbi kötvényvásárlásai, amelyek 2015 és 2022 között összesen több mint 5 milliárd eurót tettek ki, mérsékelhették a későbbi kamatemelések piaci hatásait, stabilizálva ezzel a hitelfelvételi költségeket. Ezek az intézkedések akadályozhatják az infláció elleni küzdelmet és különféle egyéb költségekkel jártak, beleértve a piaci egyenlőtlenségek növekedését is.

Nem elég alacsony az infláció Amerikában, továbbra is óvatos a jegybank

Nem elég alacsony az infláció Amerikában, továbbra is óvatos a jegybank

Megjelent az amerikai jegybank, a Federal Reserve legújabb kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve - tudósított a CNBC. Az amerikai monetáris politika döntéshozói továbbra sem elégedettek teljesen az infláció alakulásával; addig nem vágnak az irányadó kamatokon, amíg nem ér közelebb a fogyasztói árindex változása a kijelölt, 2%-os célszámhoz.

Barry Eichengreen: Már túl erős a dollár?

Barry Eichengreen: Már túl erős a dollár?

A dollár árfolyama az elmúlt hónapokban erőteljesen erősödött különösen az ázsiai valutákkal szemben. Az egyre több apokaliptikus pénzügyi beszéd megijesztheti a piacokat: úgy tűnik, hogy a japán jen az összeomlás szélén áll. Kína pedig úgy érezheti, hogy kénytelen leértékelni valutáját, ami káros következményekkel járhat a kínai és a globális gazdaságra nézve is. Felmerül így a kérdés, hogy lehet-e tenni valamit a dollár erősödésének megakadályozására, és ha lehet is tenni valamit, kell-e egyáltalán?

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.