Heti plusz egy húsmentes nap? Ezzel lehetne rávenni a magyarokat az életmódváltásra

2025. november 02. 11:00 | Benedek Zsófia, Baráth Lajos, Fertő Imre, Bakucs Zoltán

Heti plusz egy húsmentes nap? Ezzel lehetne rávenni a magyarokat az életmódváltásra

A klímaválság és a népegészségügy metszéspontja ma már étkezési szokásainkban is tetten érhető. A húsfogyasztás mérséklése egyértelmű megoldás lenne az üvegházhatású gázok kibocsátásának és az erőforrás-felhasználásnak a csökkentésére, mégis nehezen változtatunk a beidegződött étkezési mintáinkon. Friss, magyar adatokra építő kutatásunk arra kereste a választ, milyen tényezők ösztönzik, illetve gátolják a húsmentes napok bevezetését, és hogyan fonódnak össze ebben az egyéni motivációk és a mélyebb, stabil értékrendek. Az eredmény lényege: az egészség a legerősebb mozgatórugó, de a változáshoz a közösségi – szociális – értékek biztosítanak igazán tartós alapot.

Nagy lehetőséget szalasztanak el a kormányok az emberek életének meghosszabbítására

2025. október 31. 13:00 | Major András

Nagy lehetőséget szalasztanak el a kormányok az emberek életének meghosszabbítására

Világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik a korszerű nemzeti táplálkozási irányelvekre a közegészségügy és a környezeti fenntarthatóság erőteljesebb támogatása érdekében. A jelenlegi élelmiszer alapú étrendi ajánlások gyakran figyelmen kívül hagyják a növényi alapú étrendek kritikus szerepét a világ legsürgetőbb kihívásainak, például a klímaváltozásnak és az egészségügyi problémáknak a kezelésében. Egy 100 ország nemzeti étrendi irányelveit megvizsgáló új tanulmány szerint annak ellenére, hogy egyre nagyobb tudományos konszenzus alakul ki a növényi alapú étkezés fontosságáról, ezen irányelvek túlnyomó többsége továbbra is az állati eredetű élelmiszereket részesíti előnyben, és nem nyújt megfelelő útmutatást a növényi alapú alternatívákról.

Súlyos adatok érkeztek a magyarok állapotáról, sokan nem fordulnak orvoshoz segítségért

2025. október 17. 12:00 | Portfolio

Súlyos adatok érkeztek a magyarok állapotáról, sokan nem fordulnak orvoshoz segítségért

A fogyni vágyók 88 százaléka számára fontos a jövőbeni betegségek megelőzése - ez derül ki abból, a friss, magyar lakosság körében végzett reprezentatív kutatás eredményeiből, ami a Novo Nordisk megbízásából készült. A többség tehát tisztában van azzal: a túlsúly és az elhízás nem pusztán esztétikai kérdés, hanem olyan állapot, amely súlyos szövődményeket hordoz. Ennek ellenére sokan még mindig nem fordulnak orvoshoz segítségért.

Mennyire élnek jól a magyar munkavállalók?  - Átfogó kutatás ad erre választ!

2025. október 06. 10:00 | Kajos Attila, Szabó Ágnes

Mennyire élnek jól a magyar munkavállalók? - Átfogó kutatás ad erre választ!

A krónikus betegségek fő okait ismerjük, és ha ki tudjuk küszöbölni az érintett kockázati tényezőket, számtalan betegség lenne megelőzhető. Az egészséges életmódfaktorok nagyobb száma arányosan csökkenti a relatív halálozási kockázatot is, amellett, hogy a termelékenységet is növeli. A munkáltatóknak céljuk és érdekük is, hogy segítsenek a munkavállalóknak egészségük megőrzésében és javításában.

Kiderült: így lassítható az időskori szellemi leépülés

2025. október 06. 08:23 | Portfolio

Kiderült: így lassítható az időskori szellemi leépülés

Az életkor előrehaladtával az éhség és szomjúságérzet szabályozásában zavar lép fel. Csökken az ízérzékelés, mérséklődik a nyáltermelés, és romlik a szaglás is. Ezért az idős emberek jelentős részét veszélyeztetheti a kiszáradás és az alultápláltság. A gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag és a keringést támogató étrend ugyanakkor védő hatással lehet az agyműködésre, és csökkentheti az időskori demenciák kockázatát is - írja honlapján a Semmelweis Egyetem.

Itt a recept, így tudod meghosszabbítani az életedet!

2025. október 03. 09:28 | MTI

Itt a recept, így tudod meghosszabbítani az életedet!

Egy nemzetközi kutatás szerint egy új, főként növényi alapú étrend nemcsak az egészségünket, hanem a bolygónkat is megóvhatja: akár 27%-kal csökkentheti a korai halálozás kockázatát, évente 15 millió életet menthet meg, és jelentősen mérsékelheti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A kedvenc italod lassan megöl – A kutatók kimondták a döbbenetes igazságot!

2025. október 01. 20:15 | Portfolio

A kedvenc italod lassan megöl – A kutatók kimondták a döbbenetes igazságot!

Egy üdítőital elfogyasztása 12 perccel rövidítheti meg az életet, derül ki a Michigani Egyetem kutatásából. A feldolgozott élelmiszerek és cukros italok jelentős élettartam-csökkenéssel járnak, míg az egészségesebb ételek, mint a mogyoróvajas-lekváros szendvics, akár éveket is adhatnak az élethez - írja az India Times.

Az életével játszik, aki elhízott: ijesztő számok érkeztek

2025. szeptember 23. 16:00 | Fekete Beatrix

Az életével játszik, aki elhízott: ijesztő számok érkeztek

Népbetegség az elhízás – halljuk nap mint nap, nem véletlenül, hiszen manapság a világon mintegy 650 millió embert tartanak számon elhízottként, Magyarországon pedig közel 70 százalékra teszik a túlsúlyos vagy elhízott emberek arányát. Az elhízás nem csak esztétikai kérdés, a WHO már kimondta, hogy krónikus betegség, és nagyban növeli a társbetegségek kockázatát, amelyek korai halálozáshoz vezetnek. Az elhízásról, a kockázatairól és az újfajta GLP-1 kezelésekről beszélt Gellér László kardiológus szakorvos, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke, valamint a Novo Nordisk adatkutatási vezetője.

A szeptember 30-i Private Health Forum konferenciánkon kiemelten foglalkozunk az egészséges életmód kérdésével, még mindig nem késő regisztrálni!

Sokáig csak testépítők szedték, ám váratlan jó hatása lehet az agyra egy népszerű étrendkiegészítőnek

2025. szeptember 21. 21:08 | Portfolio

Sokáig csak testépítők szedték, ám váratlan jó hatása lehet az agyra egy népszerű étrendkiegészítőnek

A kreatint, amely eredetileg testépítők és sportolók teljesítménynövelő kiegészítője volt, ma már egyre többen használják a kognitív funkciók javítására is. A természetes vegyület nemcsak az izomteljesítményt fokozhatja, hanem potenciálisan segíthet a memória, a hangulat és a koncentráció javításában is - írja a BBC.

Meglepő kutatás: mégsem olyan károsak az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint eddig hittük

2025. szeptember 18. 19:16 | Portfolio

Meglepő kutatás: mégsem olyan károsak az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint eddig hittük

Egy új kutatás szerint az élelmiszerek tápanyagtartalma, valamint azok feldolgozottsági szintje nincs egyértelmű kapcsolatban azzal, hogy az emberek mely ételek esetén hajlamosak azokból túl sokat fogyasztani. A kutatók szerint ugyan sok esetben állítják be minden egészségügyi baj okozójaként az ultrafeldolgozott élelmiszereket, az étkezés pszichológiai és motivációs háttere is közrejátszik az evéssel, illetve elhízással kapcsolatos problémák terén - írta meg a SciTechDaily.

Részletes keresés