Meglepő eredmény: nem a víz a legszerencsésebb ital ebben a hőségben

2025. július 23. 13:58 | Portfolio

Meglepő eredmény: nem a víz a legszerencsésebb ital ebben a hőségben

Habár a szénsavas és a sima víz is gyorsan pótolja a folyadékot a szervezetben, az olyan italok, amelyek tartalmaznak egy kis cukrot, zsírt vagy fehérjét, hosszabb távon még jobban hozzájárulnak a hidratáltság fenntartásához - mutatták ki egy skót egyetem tudósai.

Egészségesen élnek a magyarok? Most kiderül az igazság!

2025. május 19. 11:30 | Csiki Gergely

Egészségesen élnek a magyarok? Most kiderül az igazság!

A felsőfokú végzettséggel rendelkező, fővárosban élő 30-39 év közötti lakosok érzik a leginkább jónak egészségi állapotukat - derül ki a 21 Kutatóközpont Portfolio megbízásából készített reprezentatív kutatásából. Ebben arra is rákérdezett a kutatóintézet, hogy kik részesítik előnyben az egészségügyi szűréseket, kik és mikor fordulnak problémáikkal orvoshoz, és a magyarok mit tesznek annak érdekében, hogy egészséges életmódot folytassanak. A felmérés az egészséges életmód több dimenzióját is megragadta (táplálkozás, mozgás, alvás, stressz, lelki egészség), és nagyon érdekes megállapítása, hogy az iskolai végzettség alapján nagyon megosztott a társadalom abban, hogy mennyire étkezik egészségesen.

Világbotrány az élelmiszerpazarlás, de a változás a konyhánkban kezdődik

2025. május 15. 13:00 | Portfolio

Világbotrány az élelmiszerpazarlás, de a változás a konyhánkban kezdődik

Az élelmiszerpazarlás mára a világ egyik legégetőbb problémájává vált. Európában például évente nagyjából 60 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe, ami egy főre vetítve nagyjából 132 kilogrammnyi pazarlást jelent. Mindez azért is különösen aggályos, mert jelenleg az Európai Unió területén 55 millió ember szenved az elégtelen táplálkozástól, sőt félő, hogy ez a szám az elmúlt időszakban tapasztalt társadalmi, gazdasági és éghajlati krízisek miatt csak még tovább nőhet. Hogy mi vezetett idáig és mire volna szükség a változáshoz, arról beszélt az Alapvetés podcast műsorában Lippai Laura, a Maradék nélkül program munkatársa és Perepelica Kirill, a Munch társalapítója.

Nagy bejelentést tett az amerikai egészségügyi miniszter

2025. május 14. 20:33 | Portfolio

Nagy bejelentést tett az amerikai egészségügyi miniszter

Robert F. Kennedy Jr. egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az új amerikai táplálkozási irányelvek mindössze négy oldalasak lesznek, és az egészséges, teljes értékű ételek fogyasztását fogják javasolni.

Sokkoló mellékhatást azonosítottak az ünnepelt gyógyszernél, látványos torzulást okoz

2025. május 06. 13:04 | Portfolio

Sokkoló mellékhatást azonosítottak az ünnepelt gyógyszernél, látványos torzulást okoz

Egy New York-i kozmetikai bőrgyógyász, Dr. Michele Green szerint egyre több - Ozempic fogyasztószert használó - páciensnél tapasztalható egy mellékhatás, az úgynevezett "Ozempic száj" jelenség. A hollywoodi a celebek körében is népszerű fogyasztószer nem kívánt mellékhatása, hogy a gyors súlyvesztés következtében jelentős térfogatcsökkenés következik be az arc egyes területein is - tudósított a Daily Mail.

Fontos hírt kaptak a nyugdíjasok

2025. április 07. 09:31 | Portfolio

Fontos hírt kaptak a nyugdíjasok

Egy Harvard által vezetett kutatás több mint 100 ezer amerikai étkezési szokásait követte nyomon évtizedeken át, és megállapította, hogy az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik az egészséges öregedésben - számolt be a CNN.

Veszélyes így inni a kávét, a szakértők a helyes elkészítésre figyelmeztetnek

2025. március 26. 15:52 | Portfolio

Veszélyes így inni a kávét, a szakértők a helyes elkészítésre figyelmeztetnek

Egy új svéd kutatás szerint bizonyos kávékészítési módszerek (például a kávéautomaták) növelhetik az italban található úgynevezett "rossz koleszterin" (LDL) tartalmát. A szakértők vizsgálatai szerint a filteres technikával készített kávéban jóval kevesebb a káros vegyületek aránya, így a rendszeres kávéfogyasztóknak célszerű lehet áttérnie erre a módszerre - írta meg a ScienceAlert.

Mikroműanyag reggelire: ezt senki nem kerülheti el

2025. március 06. 13:43 | Portfolio

Mikroműanyag reggelire: ezt senki nem kerülheti el

Az 5 mm-nél kisebb mikroműanyagok gyakorlatilag mindenütt megtalálhatóak a Földön, a folyóktól és a tavaktól kezdve a talajokon át egészen az elfogyasztott ételekig és az ivóvízig. A szervezetünkbe jutó plasztikdarabkák a szívben, vérben, izomrostokban és az anyatejben is képesek felhalmozódni, és egyre több jel mutat arra, hogy ezáltal bizonyos betegségek kockázata is nőhet. De vajon melyek azok az élelmiszerek, amelyekben különösen magas koncentrációban mutatták ki a mikroműanyagokat? És létezik-e olyan alternatíva, amellyel egy tudatos vásárló csökkenteni tudja a mikroműanyagok bevitelét? Erről beszélgetünk az Alapvetés podcast új műsorában Szabó Istvánnal, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet egyetemi docensével.

Extra szabadnap jár a Lidl dolgozóinak: mutatjuk, mire tudják használni

2025. február 28. 13:00 | PR cikk

Extra szabadnap jár a Lidl dolgozóinak: mutatjuk, mire tudják használni

A hétköznapok harmadát a munkahelyen töltjük, ami hatással van a fizikai és a mentális állapotunkra. Fontos ezért, hogy a munkáltatók az egészséges és biztonságos munkakörülmények biztosításán túl ösztönözzék is munkavállalóikat az egészséges életmódra. A Lidl például a prevención alapuló egészségmegőrzést, az aktív életmódot és a tudatos táplálkozást is fontosnak tartja támogatni a kollégák körében, évente egy extra szabadnapot adnak a szűrővizsgálaton való részvételhez: szakértők szerint mindenkinek érdemes részt venni évente egy átfogó vizsgálaton, amelynek során felvesznek egy családi kórtörténetet, felmérik az általános fizikai állapotot,

Meglepő bejelentés: Ez a vízi növény lehet a jövő szuperélelmiszere

2025. február 11. 09:42 | Portfolio

Meglepő bejelentés: Ez a vízi növény lehet a jövő szuperélelmiszere

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jóváhagyta békelencse fogyasztását. Ez az egészséges és fenntartható zöldség hamarosan megjelenhet a szupermarketek polcain. A döntés egy évtizedes kutatómunka eredménye, amely során a holland Wageningen Egyetem vizsgálta a növényben rejlő lehetőségeket - írta meg a Retail Detail.

Részletes keresés