Az EKB alelnöke szerint a piacok megbüntetik az új francia kormányt, ha felelőtlen lesz

Az EKB alelnöke szerint a piacok megbüntetik az új francia kormányt, ha felelőtlen lesz

Luis de Guindos, az Európai Központi Bank (EKB) alelnöke kedden kijelentette, hogy a francia piacok "fel lesznek háborodva", ha az ország új kormánya nem tartja be a költségvetési szabályokat. De Guindos a CNBC-nek adott interjújában hangsúlyozta, hogy a múlt havi francia kötvénypiaci mozgások nem adtak okot olyan aggodalomra, amely az EKB beavatkozását igényelné.

ÁKK: Magyarország éves finanszírozási tervének 60%-a már teljesült, de a lakossági papíroknál más a helyzet

ÁKK: Magyarország éves finanszírozási tervének 60%-a már teljesült, de a lakossági papíroknál más a helyzet

Időarányosan kedvezően alakult a központi költségvetés finanszírozása az első félévben, hiszen az egész évre tervezett forrásbevonás 60%-a teljesült. Az év második felére jelentős devizakibocsátás nincs a tervekben, a lakossági és az intézményi forintpiac pedig jó úton jár, hogy megvalósuljanak a 2024-es célok - közölte az ÁKK.

MBH: magas maradhat a volatilitás az európai piacokon

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az MBH Alapkezelő írását olvashatják:

Ítéletet mondtak Kínáról

Ítéletet mondtak Kínáról

A Standard & Poor's Global Ratings nemzetközi hitelminősítő megerősítette Kína hosszú és rövid távú, deviza és nemzeti valutában fennálló kötelezettségekre vonatkozó "A plusz", illetve "A-1" szintű besorolását, stabil kilátással.

Accorde: némi korrekció jött az árupiacon

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az Accorde Alapkezelő írását olvashatják:

Brüsszeli figyelmeztetés: Magyarország súlyos kihívásokkal küzd

Brüsszeli figyelmeztetés: Magyarország súlyos kihívásokkal küzd

Magyarország strukturális problémákkal küzd, amely jól látszott a gazdasági teljesítmény heves kilengéseiben is. Továbbra is aggodalomra ad okot a korrupcióellenes keretrendszer és a jogalkotás minősége, ami negatív hatással van az üzleti környezetre. Mindezek, kiegészítve a szelektív ágazati különadókkal és állami támogatásokkal együttesen csökkentették a versenyt. Ezeken túl a helyreállítási források elvesztésének kockázata is fenyegeti a magyar gazdaságot – többek között ezek olvashatók ki az Európai Bizottság friss konvergenciajelentéséből.

"Ha 10 éve azt mondják nekem, hogy Románia utoléri Magyarországot, nehezen hiszem el"

Románia jelentős gazdasági fejlődésen ment át az elmúlt 20 évben, amelynek nagyrészt a nyugati gazdasági rendszerbe történő beintegrálódás volt az oka – mondta el lapunknak adott interjújában Bálint Csaba, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja. A közgazdász szerint abban, hogy Románia a régió többi országához képest is jól teljesített, nagy szerepe volt az ország adottságainak, valamint annak, hogy a kormányzat hagyta a piac szabályait érvényesülni. Azt Bálint is megerősítette, hogy a fejlettségi mutatókat nem lehet készpénznek venni, és bár a román gazdaság fejlődését odahaza nem egyformán érzi mindenki, szerinte az eredmények elvitathatatlanok. A jövő már bizonytalanabb, a várható organikus lassulás mellett ugyanis jelentős kockázatot jelent a költségvetés helyzete, amely azonnali beavatkozást igényel. Mindent figyelembe véve viszont Románia folytathatja a felzárkózást, és az évtized végére még közelebb kerülhet az EU-s fejlettségi szinthez – addigra talán már eurója is lesz az országnak.

Júliustól engedélyezik a hatnapos munkahetet Görögországban

Júliustól engedélyezik a hatnapos munkahetet Görögországban

Július 1-jétől hatnapos munkahétre is kötelezhetők lesznek Görögországban az építőiparban, a mezőgazdaságban és a szolgáltatói szektor bizonyos területein tevékenykedő munkavállalók - írja a Deutsche Welle anyaga alapján a Telex. Bár a hatodik napért 40 százalék extra munkabér jár, a munkaerőhiány mértékét jól mutatja a döntés.

Eichengreen: Az Egyesült Államok adóssága és az IMF álomvilága

Eichengreen: Az Egyesült Államok adóssága és az IMF álomvilága

A gazdasági naptár egyik legszórakoztatóbb eseményének az számít, amikor a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közreadja éves felülvizsgálatát az Egyesült Államokról. Bár mindenki tudja, hogy az amerikai kormány semmibe szokta venni, hogy az IMF mit mond az amerikai gazdaságról, a Valutaalap legutóbbi, IV. cikk szerinti felülvizsgálata igencsak feltűnést keltett egy meglepő megállapítás miatt. Az olvasók meglepődve értesülhettek arról, hogy az IMF számításai szerint az USA államadóssága fenntartható pályát mutat.

Lélektani szinten a brit államadósság

Lélektani szinten a brit államadósság

A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.

Trumpflation: a földbe döngölheti az amerikai gazdaságot Donald Trump?

Trumpflation: a földbe döngölheti az amerikai gazdaságot Donald Trump?

Az átlagos inflációs ráta az Egyesült Államokban 1,9% volt Donald Trump elnöksége idején, míg Joe Biden vezetése alatt a pénzromlás mértéke átlagosan 5,4% volt, ezért sok választó úgy gondolhat Bidenre, mint az "inflációs fickóra" (inflation guy). Elemzői körökben azonban egyre többször láthatjuk ennek a naratívának a fordítottját, egyre több neves befektető véli úgy, hogy a jövőbeli infláció rosszabb lesz, ha Trump nyeri a 2024-es választásokat. Legfrissebb elemzésében a Goldman Sachs négy okot is felsorolt, hogy miért ugorhat meg az amerikai infláció, ha veszít Joe Biden.

Eljött a lélektani határ a benzinkutakon

Eljött a lélektani határ a benzinkutakon

Nem igazán tudtak hozzászokni az autósok az 5-össel kezdődő árhoz a hazai benzinkutak totemoszlopain, mindössze pár hétig tartott ez az átmeneti időszak. Mától kezdve ismét a lélektani határ fölé került az üzemanyag ára, ráadásul a dízel a benzinnél is nagyobb mértékben drágult az elmúlt hetekben. Elemzésünkben utánajárunk, hogy mi áll a látványos drágulás és az érdekes dinamika hátterében, illetve ami talán a legfontosabb: vajon jelenleg tényleg drágának mondható a magyar benzin?

Ahogy vártuk, meg is jött az újabb pofon Brüsszelből

Ahogy vártuk, meg is jött az újabb pofon Brüsszelből

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A műsor első részében az Európai Bizottság Magyarország ellen ma megindított túlzottdefincit-eljárásáról volt szó, mivel a Bizottság szerint hazánk esetében mind az államadósság, mind a költségvetési deficit túl magas. A részletekről Virovácz Pétert, az ING Bank vezető elemzőjét kérdeztük. A második részben a friss jegybanki kamatdöntést értelmeztük Becsey Zsolttal, az UniCredit Bank elemzőjével.

A magyar kormányzás a legnagyobb kockázat a hitelminősítő szerint

A magyar kormányzás a legnagyobb kockázat a hitelminősítő szerint

Aggodalomra adnak okot a magas államadósságszint és az unortodox politikai intézkedések a jövőbeni magyar államadósság-besorolás szempontjából – közölte keddi háttérbeszélgetésén a múlt héten a magyar hitelminősítői osztályzatot változatlanul hagyó Fitch Ratings. Az elemzőik arra számítanak, hogy a költségvetési hiány 2024-ben csökkenhet, de az államadósság enyhén emelkedhet. Nem várják, hogy az ágazati különadókat kivezetné a kabinet, mivel az túlzott nyomást jelentene a magyar költségvetésnek. Lefele mutató kockázatnak látják az akkumulátorok iránti globális keresletcsökkenést is. Ezen kihívások közepette Magyarország jövőbeni hitelminősítése nagyban függ a gazdasági és politikai stabilitás megőrzésétől a tájékoztatásuk szerint.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.