VAL_03536
Üzlet

Mélyépítéssel a kiszámíthatóság és a fenntarthatóság felé

Portfolio
Mint azt mindenki tudja: az idő, pénz - az építőiparban a határidők tartásánál ez pedig hatványozottan igaz. Az a szereplő, aki le tudja rövidíteni a munkálatok időtartamát jelentős versenyelőnyre tehet szert. Szepesházi Attila, a HBM Soletanche Bachy műszaki vezetője a Property Investment Forum 2021 konferencián tartott előadása szerint az építőiparban már az épületek alapozása során hónapokkal meg lehet rövidíteni egy építkezést, ha már rögtön az elején bevonják a mélyépítőket a projektbe.

A korai projektfázis jelentősége

"A kérdés az, hogy hogyan erősíthetjük a mélyépítés és az ingatlanfejlesztés szinergiáját" - kezdte egy retorikai kérdéssel Szepesházi Attila. "A mélyépítésben a '90-es, 2000-es években indult el az a folyamat, amit a szakma csak az úgynevezett "smiling curve"-nek ír le, miszerint a projekt középső (gyártási) szakaszának hozzáadott értéke csökkenésnek indult" - folytatta. Tudni illik, egy projekt során (legyen az akár egy építkezés) a legtöbb hozzáadott érték a projektek elején (kutatás, fejlesztés, tervezés) és a végén keletkezik (arculattervezés, értékesítés, marketing).

"A cégcsoport a 2000-es évek elején, közepén indult el abba az irányba, hogy ne csak szakkivitelező legyen, hanem hogy próbáljuk meg ezt a korai projektfázist minél erőteljesebben képviselni,

hiszen a megrendelőinknek itt tudjuk a legnagyobb hozzáadott értéket biztosítani

- emelte ki az előadó.

Szepesházi hangsúlyozta, hogy a fejlesztőkkel közösen végigvitt projektek akkor lesznek sikeresek, ha változáskezelésre viszonylag kis energiát kell fordítani és, ha a jó előkészítésnek köszönhetően a megrendelő koncentrálhat a magasépítésre. "Ahhoz, hogy a mélyépítési fázis tervszerűen, sikeresen menjen végbe, nagyon fontos a helyszínelőkészítés" - hangsúlyozta.

A prezentációból kiderült, hogy amennyiben a mélyépítők a korai projektszakaszban be tudnak csatlakozni, úgy akár hónapokat is meg lehet spórolni az építkezéssel - így sikerült például GTC Pillar irodaházának fejlesztése során a tervezett 8 hónapból kettőt megspórolni.

Fenntarthatóság és mélyépítés

Napjainkban mind fontosabb kérdés a fenntarthatóság - erre pedig minden iparágnak a maga módján kell válaszolni. Szepesházi Attila elmondása szerint a HBM Soletanche Bachy például 2030-ra tűzött ki fenntarthatósági célokat:

elsődleges cél, hogy 2030-ra 40%-kal csökkentsük a kivitelezési munkálataink szén-dioxid lábnyomát.

Fontos szempont továbbá a természetes élővilág megóvása és a felelős hulladékkezelés is, például körforgásos hulladékmenedzsment alkalmazása" - tette hozzá.

"A kivitelezési munkák karbonkibocsátásának nagy része, közel fele, a betongyártásból, azon belül is a cementgyártásból ered – a cél, hogy eleinte felére csökkentsük a beton cementtartalmát, néhány éven belül pedig cement-mentes betont tudjunk előállítani" - húzta alá az előadó.

A vállalat mindezek mellett digitális applikációt is tervez a fenntarthatóság támogatása érdekében. Az úgynevezett "waste marketplace" segít összehozni az építőipari feleket, hogy az egyik fél bontási hulladéka másnál fontos alapanyagként kerüljön felhasználásra.

Frankfurti tőzsde
DSZZS20211203202
CPI gateway office park, irodaház árpád híd
bitcoin kripto malac persely megtakarítás nyugdíj getty stock
omikron koronavírus szupervariáns covid fertőzés
jakab ferenc koronavirus omikron varians oltas

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Frankfurti tőzsde